16/8/10

Εκπαιδευτήρια αυτοχαρακτηρίζονται «πανεπιστήμια»

Παραπλανητική διαφήμιση και παραβίαση της νομοθεσίας διαπίστωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε συνολικά δέκα εκπαιδευτήρια άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, εντόπισε τέσσερα εκπαιδευτήρια τα οποία εμφανίζουν ψευδή και παραπλανητική εικόνα σε σχέση με την επωνυμία τους και το εκπαιδευτικό τους έργο. Πρόκειται για το Hellenic American University και το American University of Athens, τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται «πανεπιστήμια» ενώ δεν είναι. Επίσης, το Αττικό Κολέγιο στην Αθήνα, αλλά και το Global College στο Ηράκλειο Κρήτης ψευδώς, σύμφωνα πάντα με τον Συνήγορο, αυτοπροβάλλονται ως «Κολέγια», καθώς ουδέποτε διέθεταν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κολεγίου.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε άλλα πέντε εκπαιδευτήρια τα οποία διαφημίζουν ακαδημαϊκές συνεργασίες τους με αλλοδαπά ιδρύματα σε επίπεδο παροχής προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών σπουδών, χωρίς να έχουν άδεια ίδρυσης Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για τα εκπαιδευτήρια «Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ), «Ελληνικό Κέντρο Focusing», Thace, Minoan International College (Ηράκλειο Κρήτης) και το Αττικό Κολέγιο στην Αθήνα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εκπαιδευτήριο το οποίο δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς επαγγελματικής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που χορηγεί (American University of Athens).
O Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευ. Ζέρβας απηύθυνε σύσταση προς τα προαναφερθέντα εκπαιδευτήρια να απέχουν άμεσα από κάθε είδους δημόσια δήλωση, αναφορά, διαφήμιση, εμπορική ανακοίνωση - προώθηση, τα οποία συνιστούν μη νόμιμη και παραπλανητική πράξη. «Στόχος μας είναι η προστασία των νέων και των οικογενειών τους από τον πιθανό κίνδυνο παραπλάνησής τους κατά τη διαδικασία επιλογής σπουδών», επισημαίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
Η έρευνα επί ιστοσελίδων και διαφημιστικών καταχωρίσεων εκπαιδευτηρίων που διενήργησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή έγινε μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας ενός καταλόγου με 30 εκπαιδευτήρια τα οποία μπορούν νομίμως να λειτουργούν ως Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Επίσης, το υπουργείο δημοσιοποίησε και λίστα εκπαιδευτικών κέντρων τα οποία δεν αδειοδοτήθηκαν.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου