25/8/10

Στη Φινλανδία ο πρώτος πράσινος αυτοκινητόδρομος

Θα έχει μήκος 130 χλμ. και θα κοστίσει 700 εκατ. ευρώ

Πράσινο αυτοκινητόδρομο, τον πρώτο του κόσμου, ο οποίος θα έχει μήκος 130 χιλιομέτρων και κόστος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, σκοπεύει να κατασκευάσει η Φινλανδία! Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του προγράμματος, Aκι Μαργιασβάρα, στον αυτοκινητόδρομο θα υπάρχουν σταθμοί φόρτισης των οχημάτων με ηλεκτρική ενέργεια και βιοκαύσιμα, τα οποία θα παράγονται από τους τοπικούς πόρους (και από τα απορρίμματα).
Oπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Μαργιασβάρα, «στόχος είναι να δημιουργήσουμε το μοντέλο ενός οικολογικού αυτοκινητόδρομου, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σε διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο τέτοιου τύπου και ελπίζουμε ότι το εγχείρημά μας θα αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο».


Σύμφωνα με τους ανθρώπους του προγράμματος το πρωτοποριακό στην ιδέα αυτή είναι ότι τα απορρίμματα που παράγουν οι περιοχές από τις οποίες θα περνάει ο αυτοκινητόδρομος θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων (κατά κύριο λόγο αιθανόλης), αλλά και γενικότερα ότι οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την επιτόπου παραγωγή ενέργειας η οποία θα κινεί τα αυτοκίνητα!
Ο αυτοκινητόδρομος θα συνδέει την πόλη Τουρκού στη δυτική ακτή της Φινλανδίας με την πόλη Βαλίμα στα σύνορα με τη Ρωσία και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κατασκευή του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2016.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου