29/8/10

Κατακτητές με... σανδάλια με κάλτσες

Οι Βρετανοί κληρονόμησαν το στυλ τους από τους Ρωμαίους 
«Τι έκαναν για εμάς οι Ρωμαίοι;» αναρωτιόταν οργισμένα ο Ρεγκ στο «Ενας Προφήτης μα τι Προφήτης» των Μόντι Πάιθον. Ε, λοιπόν, αποκαλύπτεται πως εκτός των άλλων, οι Ρωμαίοι «προσέφεραν» στον παγκόσμιο πολιτισμό και το σανδάλι μετά κάλτσας.
Η χαρά που έχουν οι Βρετανοί αυτές τις ημέρες δεν περιγράφεται. Η ανακάλυψη, στη διάρκεια ανασκαφών στο Νορθ Γιόρκσαϊρ, αποδεικτικών στοιχείων πως οι ρωμαίοι κατακτητές φορούσαν σανδάλια με κάλτσες, τους έδωσε την άφεση αμαρτιών που ποθούσαν για ένα (συχνό) στυλιστικό τους έγκλημα, στο οποίο υποπίπτουν εξίσου συχνά αν όχι συχνότερα και οι Γερμανοί: «Μπορεί οι Βρετανοί να είναι διάσημοι για την έλλειψη στυλ και οι Ιταλοί για το στυλ τους, φαίνεται όμως ότι κληρονομήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα στυλιστικά εγκλήματά μας από τους Ρωμαίους», άρχιζε το σχετικό, θριαμβευτικό κομμάτι στην «Daily Τelegraph».

Οι ανασκαφές που γίνονται στο Νορθ Γιόρκσαϊρ στο πλαίσιο της ανακατασκευής αυτοκινητόδρομου έφεραν στο φως μία αρχαία «βιομηχανική ζώνη», από την περίοδο που η Βρετανία ήταν επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε εκεί και ένας νερόμυλος που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα σιταριού. Παράλληλα όμως, πάνω στο σκουριασμένο καρφί ενός ρωμαϊκού σανδαλιού, βρέθηκαν ίνες- αρκετές για να πείσουν τους αρχαιολόγους πως οι εισβολείς (καθώς έρχονταν από πιο ηλιόλουστα μέρη) φορούσαν κάλτσες ή τέλος πάντων κάτι σαν τις σημερινές κάλτσες.
Αλλωστε επιστολές που βρέθηκαν σε φυλάκιο στο Τείχος του Αδριανού, στη Βόρεια Αγγλία, αποκαλύπτουν πως οι ρωμαίοι αξιωματικοί και οι άνδρες τους εκλιπαρούσαν τις οικογένειές τους πίσω στην πατρίδα να τους στείλουν επιπλέον subuclae (φανέλες) και abollae (βαρείς χιτώνες). Ενας στρατιώτης συγκεκριμένα παρακαλούσε τους δικούς του να του στείλουν «paria udonum ab sattua solearum duo et subligariorum duo» - το οποίο σημαίνει «κάλτσες, δύο ζευγάρια σανδάλια και δύο σώβρακα».
Πηγή: Τα Νέα (Κίττυ Ξενάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου