2/8/10

Ενέργεια: ετοιμάζουν γιγάντιες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες

Βρετανοί, Αμερικανοί και Νορβηγοί μηχανικοί ανταγωνίζονται για την κατασκευή γιγάντιων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, διπλάσιων σε μέγεθος από όλες όσες έχουν φτιαχτεί μέχρι σήμερα. Οι νέες ανεμογεννήτριες, ισχύος 10 MW, αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, λόγω των οικονομιών κλίμακας.

Ειδικότερα, η Νορβηγική εταιρεία Sway επιχειρεί να κατασκευάσει γιγάντιες ανεμογεννήτριες που «επιπλέουν», καθώς είναι προσκολλημένες σε μια μικρή υποθαλάσσια εξέδρα, δεμένη στο βυθό της θάλασσας.
Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν τις ανεμογεννήτριες «Brirannia» στη βορειοανατολική Αγγλία. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα κατασκευαστούν στον βυθό και το ύψος τους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα ξεπερνά τα 600 πόδια.

Αν αποδειχτούν τεχνικά άρτιες, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα παράγουν ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 5.000 με 10.000 σπίτια. Η κατασκευάστρια εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε ότι η ενέργεια που θα έχει παραχθεί σε 25 χρόνια αντιστοιχεί σε 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Η βρετανική εταιρεία Arup ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει την «Αερογεννήτρια», μια τουρμπίνα που περιστρέφεται στον άξονά της και έχει άνοιγμα φτερών 275 μέτρα. Η τουρμπίνα μοιάζει με «φύλλο πλατάνου» και η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια έχει κοινά στοιχεία με τις πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου.
«Έχει ξεκινήσει σκληρή μάχη για την κατασκευή γιγάντιων ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός όμως το έπαθλο είναι κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας», τόνισε σε δηλώσεις του ο  Feargal Brennan, καθηγητής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Cranfield, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης για την κατασκευή της «Αερογεννήτριας».
Οι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι διπλασιάζοντας τη διάμετρο μιας κλασικής γεννήτριας θα μπορούσαμε να παράγουμε τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι το βάρος και τα έξοδα της ανεμογεννήτριας θα οχταπλασιάζονταν.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι το μέλλον των ΑΠΕ, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στη θάλασσα είναι πολύ δυνατοί. Εκτός αυτού, η μεταφορά και η εγκατάσταση μεγάλων μηχανών στη θάλασσα είναι πολύ ευκολότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές.
Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου