17/8/10

«Επιστράτευση» για ομαλή σχολική χρονιά

Μέχρι και τους εκπαιδευτικούς που συμπλήρωσαν 35ετία και απολύθηκαν αυτοδίκαια «επιστρατεύει» το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να περιορίσει τα κενά που θα δημιουργηθούν στα σχολεία λόγω της «μαζικής φυγής» δασκάλων και καθηγητών, ενώ καλεί όσους υπέβαλαν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση να το... ξανασκεφτούν και να ανακαλέσουν την απόφασή τους μέχρι την Παρασκευή.
Ο αριθμός - ρεκόρ των 11.466 δασκάλων και καθηγητών που άνοιξαν την «πόρτα της εξόδου» από τη δημόσια εκπαίδευση λόγω των ανατροπών που επιφέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, έχει σημάνει «συναγερμό» στο υπουργείο, το οποίο προσπαθεί με κάθε μέσο να καλύψει τα κενά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών των ομοσπονδιών δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), μπορεί να φθάσουν τις 22.000.
Εγκύκλιος
Ενδεικτικό είναι ότι σε εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου την Παρασκευή, προβλέπεται ότι «οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι απολύθηκαν αυτοδίκαια λόγω 35ετίας και ορίου ηλικίας με τη λήξη του διδακτικού έτους 2009-2010, έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην οργανική θέση και στη θέση που κατείχαν πριν την αυτοδίκαιη απόλυσή τους και διατηρούν τη σειρά τους στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης». Προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, είναι «οι ενδιαφερόμενοι να είχαν υποβάλει σχετική αίτηση εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δηλαδή μέχρι 30 Ιουλίου».


Στην ίδια εγκύκλιο, υπενθυμίζεται επίσης στους εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση «το δικαίωμα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης...» «?μέχρι τις 20 Αυγούστου 2010».
Σχεδιασμός
«Ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος. Όμως, υπάρχει ο πολιτικός σχεδιασμός για να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επισήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Ρ/Σ «Flash 96». «Έχουν γνώση οι φύλακες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των κενών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δραστική επιστροφή των αποσπάσεων με την επιστροφή περίπου 5.000 εκπαιδευτικών στις τάξεις, την ορθολογική κατανομή του προσωπικού με μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε άλλο στον ίδιο ή σε διπλανό νομό, ώστε να μην υπάρχουν αλλού υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και αλλού κενά, τους διορισμούς 3.000 δασκάλων και καθηγητών εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά κενά και τις προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών.
Η «Λίστα της Σαγκάης»
Μέσα στα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου παραμένει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα 400 καλύτερα το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη «Λίστα της Σαγκάης» που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης 500 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.
Στο τοπ 10 βρίσκονται μόνο 2 ευρωπαϊκά ΑΕΙ, αμφότερα βρετανικά, τo Κέμπριτζ που καταλαμβάνει την 5η θέση και της Οξφόρδης στη 10η θέση, ενώ το τοπ 100 περιλαμβάνει 33 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κυριαρχούν, με 8 από αυτά να βρίσκονται στο τοπ 10. Στο Νο 1 για όγδοη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Πηγή: Ημερησία (Χαρά Καλημέρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου