30/8/10

Ελληνικό Ανοιχτό Πανeπιστήμιο (ΕΑΠ): Ένας στους 3 εγκαταλείπει

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις από τη μια και το Μνημόνιο από την άλλη ανάγκασαν 11.876 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, με πρώτους του Τμήματος Φυσικής.
«Δυστυχώς, τα παράτησα, ήταν αδύνατο να συνεχίσω. Η εντατικοποίηση στη δουλειά, παιδί και οικογενειακές υποχρεώσεις είναι πολύ ανασταλτικοί παράγοντες για σπουδές, ιδιαίτερα σε μεγάλη ηλικία», μας είπε η Μάρα Β., φοιτήτρια για μία πενταετία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
«Πήρα άδεια από την υπηρεσία μου. Πήγα στην Πάτρα για να παραστώ στην κλήρωση. Είχα μεγάλη αγωνία να κληρωθώ και να γίνω φοιτητής. Ομως στη συνέχεια βρήκα τα "σκούρα" της ζωής... κι εγκατέλειψα τις σπουδές. Γύρισα στα τετριμμένα και στον επιούσιο», η αιτιολογία και του Απόστολου Φ.
Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας της φοίτησης στο ΕΑΠ είναι ότι το 90% των σπουδαστών εργάζονται. Ενδεικτικά, οι φοιτητές είναι 35-40 χρόνων και επιδιώκουν την ιεραρχική ή μισθολογική τους αναβάθμιση στις εργασίες τους. Οι φοιτήτριες, στην πλειονότητά τους 45-55 χρόνων, έχουν κλείσει τον κύκλο των οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Εχουν ήδη μεγάλα παιδιά και ξαναβγαίνουν σε μια απαιτητική αγορά εργασίας για να εμπλουτίσουν τα βιογραφικά τους, ενώ λίγες έχουν ως απωθημένο τις σπουδές.

Ειδικότερα, για την εγκατάλειψη των σπουδών, από τα στοιχεία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου προκύπτει ότι:
Το 2004 διέκοψαν τις σπουδές 2.103 φοιτητές και φοιτήτριες. Το 2005 2.417. Το 2006 2.270. Το 2007 2.382 και το 2008 2.704. Δηλαδή, σε σύνολο 36.000 φοιτητών, σε μία πενταετία εγκατέλειψαν τις σπουδές τους 11.876 φοιτητές!
«Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, η ζήτηση ήταν μεγάλη και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για τους υποψήφιους φοιτητές συνήθως μικρότερος. Ετσι υιοθετήθηκε η διαδικασία επιλογής με ηλεκτρονική κλήρωση των υποψηφίων παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου. Η εισαγωγή φοιτητών με ειδικές ανάγκες αντιστοιχεί στο 3%, ενώ για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών απαιτείται οι φοιτητές να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του ΕΑΠ πρότεινε στην υπουργό Παιδείας να δημιουργηθούν συνολικά 8.260 θέσεις σπουδαστών, εκ των οποίων οι 3.500 για προπτυχιακά προγράμματα, 210 για ΑμεΑ και 350 για εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται από την 1η Νοεμβρίου έως τη 10η Δεκεμβρίου και ηλεκτρονικά από το 2011-2012, οπότε οι θέσεις για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές θα αυξηθούν κατά 350 (+10%) και θα καλυφθούν αποκλειστικά από μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που δεν διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης). *
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Μαίρης Πινη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου