22/8/10

Σάλος ξανά για το Facebook

Ερωτηματικά για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων εγείρει η υπηρεσία «Facebook Places». Επιτρέπει στους χρήστες να κοινοποιούν πού βρίσκονται και από πού ακριβώς εισέρχονται στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης

Σάλο και περαιτέρω ερωτηματικά για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει προκαλέσει η νέα εφαρμογή του facebook, που φέρει την ονομασία «Facebook Places» και η οποία επιτρέπει στους χρήστες της πιο διάσημης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης να κοινοποιούν στη προσωπική τους σελίδα πού ακριβώς βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και από πού εισέρχονται στην ιστοσελίδα!
Παρότι η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και μόνο για κινητά iPhone (ή παρόμοιες συσκευές), ήδη αρκετοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους γι’ αυτήν, αφού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΜΚΟ για τα προσωπικά δεδομένα, Privacy Rights Clearinghouse, Ρέινι Ρίτμαν, «το να γνωρίζουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι πού βρίσκεσαι σημαίνει ότι ξέρουν και πού δεν βρίσκεσαι κάθε στιγμή».

Από την πλευρά της η διεύθυνση του facebook αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα και σε αυτή την εφαρμογή προστατεύονται, καθώς ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ή όχι και σε περίπτωση που τη χρησιμοποιήσει μπορεί να επιλέξει εάν η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται θα γνωστοποιηθεί σε ολόκληρο το Ιντερνετ (!), μόνο στους φίλους του ή μόνο στους φίλους του και στους φίλους των φίλων του!
Το πιο προβληματικό σημείο της λειτουργίας της εν λόγω εφαρμογής είναι ότι κάποιος που τη χρησιμοποιεί για να δηλώσει πού βρίσκεται μπορεί να ενημερώσει και ποιοι άλλοι είναι μαζί του (πατώντας tag και τα ονόματα), χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, παρά να μπουν κι αυτοί στο facebook και να «σβήσουν» (πατώντας untag) το όνομά τους από την ενημέρωση.
Ο αντίλογος
Σύμφωνα με την υπεύθυνη για την εφαρμογή Facebook Places, Αννα Γιανγκ, η ιστοσελίδα ενθαρρύνει τους χρήστες να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο των επαφών τους. Οπως μάλιστα τόνισε: «Οι χρήστες μοιράζονταν ούτως ή άλλως με τους φίλους τους στο facebook την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν.
Ετσι προσπαθήσαμε να το κάνουμε πιο εύκολο γι’ αυτούς, πιο αρμονικό και περισσότερο κοινωνικό. Εάν η χρήση της εφαρμογής σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος χρήστης να σβήσει από φίλους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει προσωπικά ή ακόμα και να «μπλοκάρει» κάποιους άλλους, εμείς θεωρούμε σωστή αυτή την κίνηση, επειδή έτσι αυξάνεται ο έλεγχος που έχει στα προσωπικά του δεδομένα».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τα πρώτα παραδείγματα που έχουν αναρτηθεί από την ίδια τη διεύθυνση του facebook φαίνεται ότι οι χρήστες της εφαρμογής Places στην ουσία θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία «Google Maps» της Google (!) για να δηλώνουν τη θέση τους (να κάνουν «check-in» όπως ονομάζεται αυτή η δραστηριότητα στην «αργκό» της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης) και θα πρέπει (προς το παρόν) να είναι κάτοχοι του iPhone της Apple...
Πηγή: Έθνος (Χρήστος Στασινόπουλος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου