10/9/10

Το Μνημόνιο εξορίζει 120.000 παιδιά

Εκατόν είκοσι χιλιάδες βρέφη και νήπια, πανελλαδικά, δεν θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και σε κτιριακές υποδομές.
Τα λουκέτα, το χάος και η έλλειψη προσωπικού των παιδικών σταθμών αποτελούν καθημερινή είδηση σε αστικά κέντρα, στην περιφέρεια, αλλά και στην ΚΕΔΚΕ.
«Η οικονομική κρίση αύξησε από 41-51% (ανάλογα με τις περιοχές) τις αιτήσεις των γονέων για τους δημοτικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Ετσι, δυστυχώς, το "μάρμαρο" θα πληρώσουν και πάλι εκατοντάδες οικογένειες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα που οδηγούνται πλέον σε απόγνωση, αφού θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας τα λεγόμενα τροφεία σε ιδιωτικούς σταθμούς». Αυτά μας ανέφερε ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ.
Διευκρίνισε ότι μέχρι πρότινος οι δήμοι δεν μπορούσαν να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε λόγω προεκλογικής περιόδου (Οκτωβρίου 2009). Πρόσφατα, ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.) τους έδωσε -μέσω εγκυκλίου- τη δυνατότητα να συνεχίζουν κανονικά τις προσλήψεις συμβασιούχων με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.

«Ομως το υπουργείο -εξήγησε- αφαίρεσε το δικαίωμα να γίνονται προσλήψεις προσωπικού, έστω και με σύμβαση έργου, από τα 5 περιφερειακά παραρτήματα του ΑΣΕΠ και συγκέντρωσε όλες τις προσλήψεις στην Αθήνα. Αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και δυσλειτουργική. Για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, πρέπει να επιτραπεί να ενεργοποιηθούν τα περιφερειακά ΑΣΕΠ και να εξαιρεθούν από τις επιταγές του Μνημονίου οι προσλήψεις για παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές δομές, διότι διαφορετικά 120.000 βρέφη και νήπια θα μείνουν εκτός κοινωνικής μέριμνας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισήμανε με σημασία.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα της επικρατούσας κατάστασης μπορεί να αναφερθεί ο Δήμος Αθηναίων, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα, με 99 βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Φέτος πολλά τμήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ η έγκριση για την πρόσληψη 278 υπαλλήλων, για τις αντίστοιχες δομές.
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι μόνο στην Αθήνα 3.351 παιδιά θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Επίσης 1.500 αιτήσεις απορρίφθηκαν στο Περιστέρι, 1.080 στην Ηλιούπολη, 202 στον Βύρωνα, 300 στην Αγ. Παρασκευή, 300 στον Γέρακα κ.λπ.
Αλλά και στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Παιδικών Σταθμών κατακλύζεται καθημερινά από γονείς νηπίων, που συνεχίζουν να προσέρχονται παρά τη λήξη της προθεσμίας (1/9) για να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στους 20 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 1.300 παιδιών. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων (πλην των επανεγγραφών) φέτος, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας στις 790, έναντι 590 σε σχέση με την περσινή χρονιά (η αύξηση φτάνει το 33%), ενώ σε αναμονή βρίσκονται άλλα 60 με 70 παιδάκια, ιδιαίτερα φτωχών οικογενειών.
Θύματα είναι πάντα οι οικογένειες των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, όπου τα τροφεία είναι πανάκριβα και κυμαίνονται από 300-800 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες αλλά και εκείνοι που έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά, αφού σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αναγκάζονται να πληρώσουν κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τύχουν έκπτωσης 5-10% στα τροφεία μόνο του δεύτερου παιδιού.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παιδικοί σταθμοί του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Οπως υποστηρίζουν οι διευθυντές τους, ανά τη χώρα, φέτος διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις των γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Ομως εκείνοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Μαίρη Πινη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου