Η έξοδος των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική έγινε δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μία επιστημονική ομάδα που κάνει ανασκαφές στην Αραβική Χερσόνησο και την Ινδία. Βρετανοί και ινδοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στις περιοχές αυτές λίθινα εργαλεία, τα οποία έχουν ηλικία 120.000- 70.000 χρόνια.
Οι γενετιστές πιστεύουν ότι η έξοδος από την Αφρική ξεκίνησε πριν από 60.000 χρόνια. «Πιστεύω ότι διάφορες πληθυσμικές ομάδες έφυγαν από την Αφρική για άλλες περιοχές εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, τα οποία μπορούμε να χρονολογήσουμε», λέει ο Μάικλ Πετράλια, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα περισσότερα εργαλεία βρέθηκαν σε περιοχές της ενδοχώρας, κάτι που σημαίνει πως η μετανάστευση έγινε από ξηράς και όχι με βάρκες.
Τα σημεία των ανασκαφών είναι στην έρημο, εκεί που κανείς δεν ζει σήμερα. Ομως, πριν από χιλιάδες χρόνια, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά: «Τότε, το περιβάλλον ήταν πολύ φιλόξενο. Εκεί που σήμερα είναι έρημος, τότε υπήρχε πλούσια χλωρίδα και πανίδα».Η χρονολόγηση γίνεται βάσει των γύρω πετρωμάτων, σε πολλές περιπτώσεις ηφαιστειακών, και του εδάφους. Κάποια εργαλεία για παράδειγμα, βρέθηκαν μέσα σε ηφαιστειακή στάχτη από την έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα της Ινδονησίας, η οποία έγινε πριν από 74.000 χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα πως αυτά τα εργαλεία ανήκουν σε Ηomo sapiens και όχι σε προγόνους τους όπως οι Νεάντερταλ.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου