1/9/10

«Δεν θα υπάρξουν τμήματα με 40 μαθητές»: Μια δήλωση-δέσμευση που θυμίζει παρελθόν

 Χρήστου Κυργιάκη


Με τις τελευταίες δηλώσεις και συνεντεύξεις της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια μάθαμε να κλίνουμε σε όλες τις πτώσεις το ουσιαστικό «εξορθολογισμός» και το επίθετο «ορθολογικός» και στα τρία γένη.
Μάθαμε επίσης πως εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για 15500 περίπου αναπληρωτές και 10800 ωρομίσθιους.
 Όμως η κυρία υφυπουργός που δεν μπορεί να κρατήσει μυστικά, μας αποκάλυψε ότι, το γεγονός πως εξασφαλίστηκαν οι παραπάνω πιστώσεις δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα γίνουν και ισάριθμες προσλήψεις.
Αχ κυρία υφυπουργέ, μηδέν θα σας βάλει στην αξιολόγηση τριμήνου ο κυρ Θόδωρος ο μέντορας. Τη μια μαρτυράτε τα μυστικά, την άλλη λέτε ότι φέτος έγιναν  διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών μόνο εκεί που υπήρχαν πραγματικά κενά.


Και βλέπουμε, 5 φυσικούς να διορίζονται στην Κάλυμνο, κανένας στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλονίκη, και 12 θαρρώ στη Β΄ Κοζάνης. Μήπως κατάγεται κανένας υπουργός από την περιοχή της Κοζάνης και επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των μαζικών διορισμών όπως πριν μερικά χρόνια με την περίπτωση της Ροδόπης; Να περιμένουμε υπεράριθμους στις παραπάνω περιοχές;
Πάντως οφείλουμε να αναφέρουμε και τα θετικά που ειπώθηκαν.
Η υπουργός δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι αποκλείεται να υπάρξουν τμήματα με 40 μαθητές (υπήρχε και τέτοια περίπτωση;)  οπότε με τα τμήματα των 30 ατόμων πρέπει να είμαστε όλοι (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές) ευχαριστημένοι.
Ενδεχομένως στο υπουργείο να ονειρεύονται τη δραματική μείωση του ποσοστού μόνιμων εκπαιδευτικών και την αύξηση του ποσοστού των ωρομίσθιων και αναπληρωτών (ειδικά αυτών με μειωμένο ωράριο). Κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει ευέλικτο και αναλώσιμο εκπαιδευτικό εργατικό δυναμικό, πρόθυμο και υπάκουο σε ότι του ζητήσουν.
Όμως το σενάριο αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους εμπνευστές του.
Οι απασχολήσιμοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι των 300 και 400 ευρώ είναι απρόβλεπτοι ,άρα και επικίνδυνοι, αφού εκτός από τα ελάχιστα ευρώ της αμοιβής τους δεν θα έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους.  
Πάντως ο σχεδιασμός που προέβλεπε τους διορισμούς των αναπληρωτών να γίνεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρωθεί.
Αναμένουμε…

Χρήστος Κυργιάκης: φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου