30/9/10

60 σχολεία δίπλα σε κεραίες

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά εξήντα σχολεία της Θεσσαλονίκης «γειτονεύουν» με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχίας. 
Πιλοτική έρευνα που έγινε από το «Αλεξάνδρειο» Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, σε επτά σχολικά συγκροτήματα, δείχνει ότι τουλάχιστον σε μία περίπτωση, η ακτινοβολία πλησιάζει τα όρια της νομοθεσίας.
Η πρώτη φάση της έρευνας παρουσιάστηκε χθες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από ειδικούς του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και όπως αποφασίστηκε, θα επεκταθεί σταδιακά και στα 60 επίμαχα σχολεία.
«Στις έξι από τις επτά περιπτώσεις που μετρήσαμε την ακτινοβολία με τη χρήση ειδικών οργάνων διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται χαμηλότερα από τα όρια της νομοθεσίας. Ωστόσο στην περίπτωση του 3ου Γυμνασίου - Λυκείου, στην οδό Ολυμπιάδος, εντοπίσαμε κεραία της COSMOTE που βρισκόταν μόλις 25 μέτρα από το σχολείο, πλησιάζοντας αρκετά τα νόμιμα όρια», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Να φύγει
«Στην περίπτωση του 3ου Γυμνασίου θα ζητήσουμε αμέσως από την εταιρεία να απομακρύνει την κεραία. Το ίδιο θα συμβαίνει και σε όλες τις περιπτώσεις που θα καταγραφούν ανάλογα αποτελέσματα», ανέφερε ο αντινομάρχης Παιδείας, Ε. Φωτόπουλος.
«Τα όρια που μετράμε είναι αυτά που έχουν θεσπιστεί το 1999 από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υιοθετήθηκαν το 2006 από τη χώρα μας», εξήγησε ο καθηγητής του ΤΕΙ Π. Λαζαρίδης.
* Ο Δήμος Αξιού ξεκίνησε συνεργασία με το Τμήμα Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ, εγκαθιστώντας σταθμό μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στον οικισμό των Κυμίνων.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων, στην ιστοσελίδα www.pedion24.gr.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Ν. ΦΩΤ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου