19/9/10

Δουλεύουν οι φάμπρικες για πλαστά αρχαία ελληνικά νομίσματα

Σε Βουλγαρία και Τουρκία 
Δουλεύουν οι φάμπρικες για πλαστά αρχαία ελληνικά νομίσματα Έχουν μεγάλη ζήτηση σε συλλέκτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη που δεν τα αναγνωρίζουν  
Νομίσματα που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες με όλη την γκάμα των αρχαιοελληνικών νομισμάτων σε πολλές ποσότητες έφτασαν στα χέρια μας, σε απόδειξη του γεγονότος ότι κάποιοι μεθοδικά επιδίδονται στην διακίνησή τους. Όλα είναι ασημένια, υπάρχουν και χρυσά όπως μας λένε οι γνωρίζοντες που κρατούν την ανωνυμία τους, αντίγραφα αρχαίων ελληνικών που κατασκευάζονται σε εργαστήρια της νότιας Βουλγαρίας, και με ειδικές τεχνικές παλαιώνονται για να βρουν αφελείς ως θύματα.
Μεγάλο εργαστήριο υπάρχει στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, ενώ σε καφετέρια του Σβίλεγκραντ πηγαίνουν οι έμποροι κάθε Παρασκευή και αγοράζουν τα πλαστά αυτά νομίσματα στην άτυπη αγοραπωλησία που γίνεται πάνω στα τραπέζια. Εκεί θα βρει κανείς αντίγραφα του σπανιότατου χρυσού νομίσματος ανεκτίμητης αξίας της Μαρώνειας, το ασημένιο των Συρρακουσών, νομίσματα της Αίγινας, του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των αρχαίων Αβδήρων, τα νομίσματα της Αίνουπου απεικονίζουν την κουκουβάγια, εμφανίζουν άλογα, χελώνες, δελφίνια, κατσίκια άρπα, προτομές του Απόλλωνα, του Ποσειδώνα, της Αθηνάς κ.α.

Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία στο παρελθόν προ εκπλήξεως βρήκαν κοντά σε συλλογές αρχαίων νομισμάτων και πλαστά, τα οποία δύσκολα μπορούσε κανείς να τα ξεχωρίσει και το κατάλαβε αυτή μόνο η αρχαιολογική υπηρεσία. Πολλοί συλλέκτες μάλιστα που τα μάζευαν για χρόνια και τα έχουν κλειδαμπαρωμένα σε θυρίδες Τραπεζών, αποδεικνύεται ότι είναι … άνθρακας ο θησαυρός. 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ 
Οι «έμποροι» αυτοί για να πετύχουν το μαύρισμα και την παλαιότητα του ασημένιου νομίσματος το βάζουν πίσω στην εξάτμιση του αυτοκινήτου, το τοποθετούν μέσα στο κεζάπ για κάποια δευτερόλεπτα ή μέσα στο λίπασμα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άμεσο. Τέτοια νομίσματα μας έλεγε κάποιος ότι τα βάζει σε κοπριές ζώων κυρίως αλόγων ή σε εγκαταλειμμένους βόθρους, όπου η αλλοίωση είναι πιο πειστική.

Σε χωριό κοντά στην Στρύμη άνθρωπος που είχε συλληφθεί για ανασκαφή, έπαιρνε από αντικάδικο χάλκινα διακοσμητικά, πολεμιστές άλογα κλπ έσπαζε το ένα πόδι και μετά τα έβαζε στον βόθρο του σπιτιού του για να αλλοιωθούν και τα μοσχοπουλούσε. Ενδιαφερόμενοι είχαν έρθει και από την Αμερική, ενώ και άλλοι που σπεύδουν πολλές φορές πέφτουν θύματα δίνουν τεράστια ποσά για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους και όταν αργότερα αντιληφθούν ότι είναι ψεύτικα και πλαστά δεν μπορούν να προσφύγουν ούτε στην δικαιοσύνη αφού η όλη αγοραπωλησία είναι άτυπη και παράνομη.
 Στην Τουρκία στην Κεσάνη βρίσκεις τέτοια νομίσματα θα πει ο κ. Γιώργος ενώ πιο μέσα υπάρχουν και πάλι κυκλώματα και με χάρτες κι άλλο υλικό για χρυσοθήρες. 
Οι ιστορίες που μας αναφέρουν είναι πολλές.
Συλλέκτες ψώνια, είναι διαθέσιμοι να δώσουν μεγάλα ποσά. Ένα τετράδραχμο της Αίνου πουλιέται χέρι με χέρι 8-10.000 ευρώ το ασημένιο, τα Αβδηριτικα και ειδικά της Μαρώνειας που δεν έχει βρεθεί χρυσό επίσης έχουν ζήτηση. Άλλα αντικείμενα ταφικά αγαλματάκια με στολή αν ήταν αξιωματικού ή όχι, διάφορα στεφάνια από ελιά ή δάφνη που γίνονται επίσης πανομοιότυπα και ανεβάζουν κατακόρυφα την τιμή.
Τα εργαστήρια εκτός Ελλάδας στην γύρω περιοχή νάναι καλά που ετοιμάζουν ότι θα ήθελε ο πελάτης.
Πηγή: xronos.gr  (Μελαχροινή Μαρτίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου