22/9/10

Κρίση και στους παιδικούς σταθμούς

Αδυναμία από τους δήμους να καλύψουν τις αυξημένες αιτήσεις γονιών 

Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών φέτος, ενώ οι αιτήσεις των γονέων ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά σε πολλούς δήμους, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των δήμων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. 
Ως αποτέλεσμα, πολλές οικογένειες που το καλοκαίρι αποφάσισαν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσιους σταθμούς για να εξοικονομήσουν χρήματα, βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση και αναζητούν άλλες λύσεις.

Αρκετοί δήμοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες αιτήσεις των γονέων είτε διότι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και να λειτουργήσουν καινούργιους παιδικούς σταθμούς είτε διότι αποχωρεί με συνταξιοδότηση μέρος του προσωπικού.


«Φέτος δεχτήκαμε 200 αιτήσεις παραπάνω λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εννέα σταθμοί που λειτουργούν στον δήμο του Βύρωνα είναι για 570 παιδιά και ήδη έχουμε δεχτεί 594. Ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργήσει κι άλλον παιδικό σταθμό, θα έψαχνε να βρει κτίριο. Πώς όμως να το κάνει όταν οι προσλήψεις παιδαγωγών είναι παγωμένες;» τονίζει η πρόεδρος παιδικών σταθμών του δήμου κ. Ζαφειρούλα Γράψα. Προσθέτει μάλιστα ότι λόγω της γενικής πολιτικής που ισχύει φέτος για πάγωμα των προσλήψεων και περιορισμό των δαπανών, «δεν μας ενέκτιναν δύο παιδιάτρους για τους σταθμούς. Εργάζονταν με σύμβαση κάθε χρόνο για την ιατρική φροντίδα των παιδιών».
Ακόμη πιο οξυμμένο είναι το πρόβλημα στην Αθήνα αφού είναι ο δήμος με το μεγαλύτερο και πιο πυκνό δίκτυο παιδικών σταθμών, 97 τον αριθμό. «Φέτος 2.200 παιδιά μένουν έξω, από τις 8.500 αιτήσεις », είπε στα «ΝΕΑ» η Ειρήνη Βαλσαμάκη- Ράλλη, πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου που έχει υπό την εποπτεία του τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι αιτήσεις πάντως, προσθέτει, ήταν αυξημένες κατά περίπου 300 σε σύγκριση με πέρυσι.
Και όλα αυτά σε μια χρονιά κατά την οποία στην Αθήνα θα λειτουργήσουν οκτώ παιδικοί σταθμοί λιγότεροι από πέρυσι, οι οποίοι έκλεισαν το καλοκαίρι επειδή τα κτίρια ήταν ακατάλληλα ή οι ιδιοκτήτες των μισθωμένων κτιρίων αρνούνταν τη συνέχιση της μίσθωσης.
Ουδείς όμως μπορεί να προδιαγράψει αν όλα θα κυλήσουν ομαλά για τα 5.465
παιδιά που δέχτηκαν οι σταθμοί του δήμου διότι οι 477 συμβασιούχοι που απασχολούνται εκεί έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα μείνουν στις θέσεις τους έως τον Ιανουάριο. Επιπλέον, όπως λέει η κ. Βαλσαμάκη- Ράλλη, αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 100 εργαζόμενοι. Τέτοια προβλήματα δεν θα υπήρχαν αν η Πολιτεία αντιμετώπιζε το θέμα της προσχολικής αγωγής και τους σταθμούς με ενιαία πολιτική. «Για παράδειγμα, για το θέμα των σχολικών κτιρίων υπάρχει ο ΟΣΚ που έχει δώσει λύσεις για τη διπλοβάρδια και τα ακατάλληλα κτίρια. Για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης υπάρχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Για την προσχολική αγωγή που είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά, οι δήμοι έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνοι τους με τις δυνατότητες που έχουν».
Με 120 παιδιά λιγότερα 
Στο Χαλάνδρι μολονότι οι αιτήσεις για εγγραφές στους εννέα σταθμούς κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα περσινάτο 2009 ήταν 1.100, φέτος 1.150- οι υπεύθυνοι του δήμου αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών που δέχονται. «Πέρσι δεχτήκαμε 830 παιδιά και φέτος 710. Δηλαδή έχουμε περίπου 120 παιδιά λιγότερα επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό. Σκεφτείτε ότι άλλοι δήμοι έκλεισαν σταθμούς επειδή δεν είχαν προσωπικό», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος των σταθμών Κωνσταντίνα Παπαναστασίου- Αποσκίτη. Συμπληρώνει επίσης ότι τα προβλήματα θα ήταν περιορισμένα αν δεν είχε παγώσει η διαδικασία πρόσληψης 24 μονίμων υπαλλήλων. Οσον αφορά το βοηθητικό προσωπικό, λέει ότι είχαν ζητήσει την πρόσληψη 28 ατόμων με σύμβαση έργου, αλλά τελικώς εγκρίθηκαν 16. Αυξημένες κατά 200 ήταν φέτος οι αιτήσεις και στον Δήμο Περιστερίου. Εφτασαν δηλαδή τις 1.350, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου περίπου 300 παιδιά δεν έγιναν δεκτά στους δεκατρεις σταθμούς που λειτουργούν. «Ηρθαν περισσότεροι γονείς για να κάνουν αιτήσεις λόγω της κρίσης», ανέφερε ο πρόεδρος των σταθμών Νικόλαος Κασουρίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στον δήμο από τον περασμένο Φεβρουάριο ευελπιστούν ότι δεν θα έχουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στη Θεσσαλονίκη 
Στη Θεσσαλονίκη, λιγότερα από 30 παιδιά, κυρίως εύπορων οικογενειών του Πανοράματος και της Θέρμης έμειναν φέτος εκτός των 29 δημοτικών και πρώην κρατικών παιδικών σταθμών που λειτουργούν στον δήμο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αστέριο Δεληγιάννη, παρά το γεγονός ότι φέτος οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 15% και ξεπέρασαν τις 2.500, η πλειονότητα των 100 παιδιών που μέχρι τον Αύγουστο είχαν μείνει εκτός τελικά εξυπηρετήθηκαν.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Δεν γίνονται προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν καινούργιοι σταθμοί, ενώ προσωπικό αποχωρεί με συνταξιοδότηση
«Συνεχώς μειούμενο το προσωπικό»
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση αποδίδει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης την αδυναμία των παιδικών σταθμών του δήμου να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις που δέχθηκαν. Σε δήλωσή του στα «ΝΕΑ», ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι φέτος έγιναν δεκτά περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρσι (5.465 έναντι 5.401 πέρσι), αλλά όπως σημειώνει:
«Πρόβλημα παραμένει το συνεχώς μειούμενο προσωπικό, εξαιτίας του ότι πολλές παιδαγωγοί φεύγουν με σύνταξη λόγω των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ανενεργός ο τελικός πίνακας μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψης 283 ατόμων για τους παιδικούς σταθμούς, λόγω απαγορεύσεων των προσλήψεων».
Πηγή:  Τα Νέα (Μάνος Χαραλαμπάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου