22/9/10

Aνίερο χρήμα στην «ιερή τράπεζα»

Λογαριασμούς του Βατικανού αξίας 23 εκατ. ευρώ πάγωσαν οι ιταλικές αρχές
Ύστερα από τους παιδεραστές, το ξέπλυμα χρήματος. Ακόμη ένα σκάνδαλο προστέθηκε χθες στην Καθολική Εκκλησία και αφορά την Τράπεζα του Βατικανού. Οι ιταλικές αρχές «πάγωσαν» 23 εκατ. ευρώ από λογαριασμό της «ιερής τράπεζας» και έθεσαν υπό έρευνα μεγαλοστελέχη της, περιλαμβανομένου του προέδρου της Ετόρε Γκότι Τεντέσκι, μέλος της συντηρητικής θρησκευτικής οργάνωσης Οpus Dei - ενός ανθρώπου που μιλά συχνά δημοσίως για τη « χριστιανική ηθική στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι υποδέχτηκε με «απορία και έκπληξη» την εισαγγελική παρέμβαση, η οποία αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η τράπεζα παραβίασε την ιταλική νομοθεσία περί ξεπλύματος χρημάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Αγία Εδρα τονίζει ότι επί καιρό προσπαθεί να κάνει πιο διαφανή τα οικονομικά της ώστε να συμμορφωθεί με τους νόμους κατά της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος. Συγχρόνως προσέφερε πλήρη στήριξη στον κ. Τεντέσκι, καθώς και στον γενικό διευθυντή της Τράπεζας του Βατικανού.

Προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά η Τράπεζα του Βατικανού, πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Ιταλίας την κατέταξε στους τραπεζικούς οργανισμούς που δεν ανήκουν στην ΕΕ και, συνεπώς, οι δοσοληψίες τους με άλλες τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο. Αμέσως οι Αρχές άρχισαν να περνούν από το μικροσκόπιο συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δουν αν παραβιαζόταν η νομοθεσία περί ξεπλύματος χρήματος. Χθες διέταξαν το «πάγωμα» του ποσού των 23 εκατ. ευρώ που υπήρχε σε λογαριασμό που είχε ανοίξει η Τράπεζα του Βατικανού σε υποκατάστημα της Ρώμης της τράπεζας Credito Αrtigiano Spa- είναι η πρώτη φορά που προχωρούν σε τέτοια κίνηση εναντίον της «ιερής τράπεζας». Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, τα 20 εκατ. ευρώ, προορίζονταν για την JΡ Μorgan στη Φραγκφούρτη και τα υπόλοιπα για την Βanca del Fucino.
Το πρόβλημα είναι ότι η Τράπεζα του Βατικανού είχε αμελήσει να πληροφορήσει τις οικονομικές αρχές για την προέλευση των χρημάτων. Ο κ. Τεντέσκι είναι υπό έρευνα για μια σειρά από παρόμοιες παραλείψεις στις τραπεζικές διαδικασίες. Ανέλαβε πρόεδρος της Τράπεζας του Βατικανού πριν από ένα χρόνο, προερχόμενος από την κεφαλή του ιταλικού τμήματος της ισπανικής Βanco Santander.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα του Βατικανού εμπλέκεται σε σκάνδαλο. Στη δεκαετία του ΄80 κατέρρευσε η Βanco Αmbrosiano, η μεγαλύτερη τότε ιδιωτική τράπεζα της Ιταλίας της οποίας ο κυριότερος μέτοχος ήταν η Τράπεζα του Βατικανού. Η Βanco Αmbrosiano κατηγορήθηκε ότι ξέπλενε χρήματα από ναρκωτικά για λογαριασμό της σικελικής μαφίας και ο τότε επικεφαλής της Τράπεζας του Βατικανού πατέρας Πολ Μαρσίνκους αντιμετώπισε κατηγορίες για συνέργεια.
Δεν δικάστηκε όμως ποτέ στην Ιταλία, όπου τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι είχε διπλωματική ασυλία και κατέφυγε στην Αριζόνα των ΗΠΑ όπου έζησε προασπισμένος μέχρι τον θάνατό του πριν από τέσσερα χρόνια.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου