10/9/10

Απειλούσε ότι θα τους «έκοβε» στις εξετάσεις αν δεν τον στήριζαν στις προεδρικές εκλογές

Εκβίαζε φοιτητές να τον ψηφίσουν
Εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας με τρίμηνη παύση από τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά του καθήκοντα τέθηκε από αρχές Σεπτεμβρίου καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επειδή εκβίαζε φοιτητές να τον ψηφίσουν για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου στις προεδρικές εκλογές της Σχολής τον Ιούνιο του 2007, διαφορετικά θα τους «έκοβε» στις εξετάσεις.
Πειθαρχική δίωξη
Η ποινή αποτελεί απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών ΔΕΠ Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση κατόπιν Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενήργησαν οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έπειτα από καταγγελίες του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής και μελών των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση για την οποία υποβάλλεται επισήμως καταγγελία και παίρνει τον δρόμο πειθαρχικής δίωξης, αλλά και για την πρώτη επιβληθείσα ποινή για τέτοιο παράπτωμα στα χρονικά του ελληνικού πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών ΔΕΠ (όπου μετέχουν οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρύτανης ενός πανεπιστημίου της χώρας και ένας εκπρόσωπος του παραπέμποντος πανεπιστημίου), ο εν λόγω καθηγητής Ιατρικής «τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της επίδειξης αγωγής βαρέως απάδουσας στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Οπως σημειώνεται στο ΦΕΚ αρ.φ. 586 (7/07/2010) όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση, «προέβη σε εκφοβισμούς και διατύπωσε άμεσες ή έμμεσες απειλές σε βάρος των φοιτητών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εκλέκτορες».
«Αν αληθεύουν οι φήμες ότι θα στηρίξεις την άλλη υποψηφιότητα και όχι τη δική μου, καλύτερα να μην πας να δώσεις το μάθημα», ήταν μία από τις φράσεις του πανεπιστημιακού που σημείωσαν φοιτητές, μέλη παρατάξεων, οι οποίοι κατέθεσαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ και στις διαδικασίες του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ανέφεραν, εξάλλου, πως γινόταν λόγος για ένα «τόξο» καθηγητών, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε περίπτωση που δεν υπερψηφιζόταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα δυσαρεστούνταν και άλλοι ακαδημαϊκοί με ανάλογες επιπτώσεις στη βαθμολογία τους σε κρίσιμα μαθήματα.
Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την Ιατρική Σχολή, καθώς ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι από τους πλέον γνωστούς - εκτελεί χρέη διευθυντή σε κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο, η ποινή που του επιβλήθηκε θεωρείται μικρή, καθώς ορισμένοι ανέμεναν προσωρινή απόλυση έξι μηνών έως και ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα, πάντως, με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Αν. Μάνθο, «η λυπηρή αυτή υπόθεση δείχνει πως το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει τέτοιες συμπεριφορές, κάνοντας έτσι την αυτοκάθαρσή του».
Πηγή: Καθημερινή (Ζωγιας Kουταλιανου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου