12/9/10

Λιγότερα τελικά τα κενά στα σχολεία

Εκτίμηση του υπ. Παιδείας σε σχέση με τους υπολογισμούς των ομοσπονδιών
Με πολύ λιγότερα κενά από τους υπολογισμούς των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών εκτιμά η ηγεσία του υπ. Παιδείας ότι θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά την προσεχή Δευτέρα. Χθες, η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι τα κενά και στις δύο βαθμίδες θα είναι τριψήφια, ενώ η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος από τα μέσα Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης, έχουν κάνει λόγο ακόμη και για 22.000 κενά και στις δύο βαθμίδες. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, υπάρχουν συνολικά περίπου 2.600 κενές θέσεις.
«Είμαστε εδώ για να πούμε υπεύθυνα στην κοινωνία, στα 15.500 σχολεία, στους 1.400.000 μαθητές και στους γονείς τους, καθώς και στους 160.000 εκπαιδευτικούς, πως οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Οσοι θέλησαν να επενδύσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στις κενές θέσεις, βλέπουν την προσπάθειά τους να πέφτει στο κενό. Στη δυσκολότερη χρονιά κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός εστίασε και στις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ στην απόφαση 815 καθηγητές ειδικοτήτων να διδάξουν σε δημοτικά σχολεία. «Την περασμένη εβδομάδα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπήρχαν 2.843 κενά και 4.277 πλεονάζον προσωπικό. Από τους 2.843 οι 1.380 ανήκαν στις βασικές ειδικότητες, στις οποίες προσλήφθηκαν 1.064 εκπαιδευτικοί. Στην πρωτοβάθμια την περασμένη εβδομάδα είχαμε 3.047 κενά και έγιναν 2.554 προσλήψεις αναπληρωτών. Στα νηπιαγωγεία είχαμε 1.677 κενά και έγιναν 1.304 προσλήψεις. Τα κενά που έχουμε αφήσει είναι όλα τριψήφια και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια τελική διαχείριση, ώστε να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ακριβή εικόνα του αριθμού των κενών θα υπάρξει από τη Δευτέρα, όταν θα τοποθετηθούν και οι αναπληρωτές στα σχολεία.
«Η καθυστερημένη ανακοίνωση των διορισμών αναπληρωτών δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Είναι πάντως δεδομένο ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων σε σχέση με τις προσλήψεις, θα υπάρξουν κενά», είπε. Από την άλλη, μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έκαναν λόγο στην «Κ» για 2.000 με 3.000 κενά, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις άλλων μελών του Δ.Σ. για 12.000 κενά.
Την αντίδραση της ΟΛΜΕ προκάλεσε και η οργάνωση των προγραμμάτων πρόσθετης διδακτικής στήριξης -ένα είδος «κρατικού φροντιστηρίου»- μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα της ΠΔΣ ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό, καθώς σε σχέση με τους καθηγητές που απασχολούσε ήταν πολύ λίγοι οι μαθητές που το παρακολουθούσαν. Ενδεχομένως όμως φέτος, λόγω της κρίσης, να αποτελούσε λύση για μαθητές από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ως προς τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια, κατ' εξαίρεση θα υπάρξουν τμήματα με 27 μαθητές -ο νόμος προβλέπει το ανώτερο 25-, ενώ για τη δευτεροβάθμια προβλέπονται το πολύ 30. Οσον αφορά στα 60 εκατ. βιβλία που θα μοιραστούν από τον ΟΕΔΒ, η υπουργός ανέφερε ότι το 87% είναι ήδη στα σχολεία. Τέλος, με επίπληξη τιμωρήθηκε η φιλόλογος η οποία, όταν εργαζόταν σε σχολείο -τώρα είναι λέκτορας σε ΑΕΙ- κατηγορήθηκε για «θώπευση μαθητή».
Μετεγγραφές μέσω υπουργείου
Αδικίες και ρουσφέτια έκαναν όσον αφορά στις μετεγγραφές φοιτητών τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Αυτό αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε οι αιτήσεις για μετεγγραφές των εισακτέων στα ΑΕΙ να γίνονται ηλεκτρονικά, απευθείας στην Κεντρική Υπηρεσία του υπoυργείου Παιδείας και να διεκπεραιώνονται από αυτή.
Εως και την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και σπουδαστές κατέθεταν την αίτησή τους στο ΑΕΙ όπου ήθελαν να μετεγγραφούν. Πλέον το υπουργείο θα εγκρίνει τις αιτήσεις και θα κατανείμει όσους μετεγγραφούν στα ομοειδή τμήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Οι ενδιαφερόμενοι για μετεγγραφή προς ΑΕΙ της Αττικής θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα «μίνι» μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους κατά προτεραιότητα. Η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας των εγγραφών, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Καθημερινή (Απόστολος Λακασας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου