22/9/10

Τεράστια αντιπυρηνική διαδήλωση στο Βερολίνο

Περισσότερα από 100.000 άτομα συγκρότησαν το Σάββατο στο Βερολίνο τη μεγαλύτερη αντιπυρηνική διαδήλωση στη Γερμανία μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986 κι όλα δείχνουν πως εγκαινιάστηκε μ’ επιτυχία αυτό που το νέο αντιπυρηνικό κίνημα της χώρας προαναγγέλλει: η μεγάλη φθινοπωρινή εκστρατεία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Μέρκελ να επεκτείνει τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της χώρας για 12 ακόμη χρόνια, ακυρώνοντας τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κάτι λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία, η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να βυθίζεται και έχει πλέον ν’ αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο ενός νέου, μεγάλου αντιπυρηνικού κινήματος.


Ανθρώπινη αλυσίδα
Οι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω απ’ το κτίριο του κοινοβουλίου και της καγκελαρίας στο Βερολίνο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κυβερνητικό κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Η διαδήλωση οργανώθηκε από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες κατά της πυρηνικής ενέργειας, με πολλούς επιφανείς πολιτικούς της αντιπολίτευσης να δίνουν το παρών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών της Μέρκελ είχε αποφασίσει το 2000 να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2012, αλλά ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται έτοιμος να επεκτείνει τη λειτουργία των σταθμών για άλλα δέκα έως και 15 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο μέχρι να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην Οικονομία.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου