30/9/10

Στα βήματα...του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επιτέλους δικαιώθηκε! Πολλούς αιώνες μετά το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη της Αναγέννησης, Καναδοί φοιτητές κατάφεραν να φτιάξουν ένα αεροπλάνο χωρίς κινητήρα το οποίο πετά χτυπώντας τα φτερά του σαν πουλί, όπως το περίφημο "ορνιθόπτερο" που είχε σχεδιάσει εκείνος το 15ο αιώνα.
Οι υπεύθυνοι της διεθνούς υπηρεσίας αεροπλοΐας αναμένεται τον επόμενο μήνα να επιβεβαιώσουν ότι το Snowbird --όπως το ονόμασαν-- πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη πτήση του, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου κοντά στο Τορόντο το Snowbird κατάφερε να διατηρήσει το ύψος και την ταχύτητά του για 19,3 δευτερόλεπτα. Το Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η πτήση έγινε παρουσία ενός υπευθύνου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής. Το σχετικό βίντεο προβλήθηκε στα τοπικά κανάλια την Τετάρτη.
Στο παρελθόν και άλλοι έχουν ισχυριστεί ότι κατασκεύασαν μηχανές που πετούσαν σαν πουλιά, όμως οι Καναδοί υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία από την τηλεμετρία που αποδεικνύουν ότι το ορνιθόπτερό τους δεν "γλίστρησε" απλώς στον αέρα αφού το πέταξαν από ψηλά, αλλά απέκτησε κινητήρια δύναμη από τον άνεμο.

"Αυτοί οι παλιοί ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Πιστεύουμε ότι είμαστε οι πρώτοι επειδή ξέρουμε τι χρειάστηκε για να το πετύχουμε", δήλωσε ο αρχιμηχανικός Κάμερον Ρόμπερτσον στη συνέντευξη που έδωσε από το Τότεναμ του Οντάριο, όπου παρουσιάστηκε την Πέμπτη, το Snowbird. "Είναι μία από τις τελευταίες πρωτιές στην αεροπλοΐα" ανέφερε από την πλευρά του ο πιλότος και επικεφαλής του έργου, Τοντ Ράιχερτ.
Το αεροπλάνο είναι πολύ ελαφρύ (ζυγίζει περίπου 47 κιλά) αλλά το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 32 μέτρα, είναι δηλαδή παρόμοιο με αυτό ενός Μπόινγκ 737. Χρειάζεται βοήθεια στην απογείωση επειδή, για να παραμείνει ελαφρύ, δεν μπορούσαν να τοποθετηθεί επάνω του ο απαιτούμενος εξοπλισμός ώστε να απογειωθεί από μόνο του. Για αυτό το σήκωσε από το έδαφος ένας γερανός, όμως αμέσως μετά ανέλαβε δράση ο πιλότος και με τα πόδια του κινούσε τον μηχανισμό των φτερών. Στο βίντεο της δοκιμής το αεροπλάνο μοιάζει με... μεθυσμένο πουλί. Σ' αυτήν την πρώτη πτήση κάλυψε απόσταση 145 μέτρων, πετώντας με ταχύτητα 25,6 χιλιομέτρων την ώρα. Έκτοτε όμως παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος γιατί έχει σπάσει το σύστημα μετάδοσης της κίνησης.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, το 1903, διήρκησε 12 δευτερόλεπτα και το αεροπλάνο τους κάλυψε απόσταση 37 μέτρων.
Στα τέλη του 15ου αιώνα ο Ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει ένα τεράστιο μηχάνημα σε σχήμα νυχτερίδας που υποτίθεται ότι θα πετούσε κουνώντας τα φτερά του με την κίνηση που θα του μετέδιδε ο πιλότος του. Σήμερα οι μηχανικοί πιστεύουν ότι το ορνιθόπτερο του Ντα Βίντσι, που πιθανότατα δεν το κατασκεύασε ποτέ αλλά έμεινε μόνο ως ιδέα στο χαρτί, δεν θα μπορούσε να πετάξει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου