16/9/10

Η κρίση πλήττει άτομα με χαμηλή εκπαίδευση

Η Ελλάδα, από τους μεγαλύτερους «εξαγωγείς» φοιτητών, 10η μεταξύ 31 μελών του Οργανισμού
Μπορεί η εκπαίδευση να είναι το «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση; Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) απαντά καταφατικά, σημειώνοντας ότι στις χώρες που επλήγησαν πρώτες από την ύφεση η ανεργία των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αυξήθηκε κατά περίπου 5% μέσα σ΄ ένα έτος (από το 2008 στο 2009). Μεταξύ των «ουραγών» είναι και η Ελλάδα, η οποία σε ό,τι αφορά την ευκολία που έχουν άτομα με χαμηλή εκπαίδευση να βρουν εργασία κατατάσσεται στην 30ή θέση σε σύνολο 35 χωρών. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση του έτους 2010 που δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ σχεδόν το 35% των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές. Προηγούνται η Κορέα, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ιαπωνία με ποσοστό πάνω από 50%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών με πτυχίο ΑΕΙ είναι 28%, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί σημαντικά, ο αριθμός όσων παίρνουν τελικά πτυχίο παραμένει ο χαμηλότερος. Το ποσοστό των αποφοίτων ανέρχεται μόλις σε 9,8%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Εξαγωγέας 
Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους μεγάλους «εξαγωγείς» φοιτητών. Κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ 31 μελών του ΟΟΣΑ, με την Κίνα (με 510.842 φοιτητές στο εξωτερικό) και την Ινδία (184.801) να κρατούν τα ηνία και στην πρώτη θέση με κριτήριο τον πληθυσμό τους. Ειδικότερα, συνολικά 34.196 Έλληνες φοιτούν στο εξωτερικό. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Βρετανία (σπουδάζουν 12.626 Έλληνες) και ακολουθούν η Γερμανία (με 5.627 φοιτητές), η Ιταλία (4.537), οι ΗΠΑ (1.983) και η Γαλλία (με 1.926 φοιτητές). Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος «εισαγωγέας» φοιτητών είναι οι ΗΠΑ και ακολουθεί με διαφορά η Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά, για σπουδές εκτός της χώρας τους μετακινήθηκαν 3.343.02 νέοι από 1.970.518 το 2000.
Ενδιαφέροντα είναι, όμως, και τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η Ελλάδα έχει τις λιγότερες ώρες διδασκαλίας ετησίως, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην τελευταία θέση του καταλόγου. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται περίπου 600 ώρες διδασκαλίας και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου 420 ώρες, όταν στις ΗΠΑ που βρίσκεται στην πρώτη θέση εκπαιδευτικοί και γονείς περνούν τουλάχιστον 1.100 ώρες ετησίως στο σχολείο. Αντίστροφη, όμως, είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εκπαιδευτικών.
Οι Έλληνες δάσκαλοι και καθηγητές αμείβονται με τους πολύ χαμηλούς μισθούς, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ 32 χωρών. Τέλος, από τα στοιχεία της έκθεσης φαίνεται πως η αναλογία μαθητών ανά τμήμα είναι από τις καλύτερες. Στα δημοτικά σχολεία αναλογούν 17 μαθητές ανά τάξη, ενώ στα γυμνάσια και λύκεια 22 μαθητές ανά τάξη.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου