15/9/10

Τελευταίοι σε δαπάνες για Παιδεία, Υγεία

Τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία στην Ευρώπη των 27 έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT).
Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το ελληνικό κράτος διαθέτει για την Παιδεία το 3,1% του ΑΕΠ (2008). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη των 27, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 5,2 %. Το υψηλότερο ποσοστό έχει η... Κύπρος (7,8%) και ακολουθούν η Δανία (7%) και η Σουηδία (6,9%).
Για τον τομέα της υγείας, οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας αντιστοιχούν με το 5,1% του ΑΕΠ, έναντι 6,9% στην Ευρώπη των 27. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία (7,8%), ακολουθούμενες από το Βέλγιο (7,4%) και την Τσεχία (7,2%). Οι τρεις μεσογειακές χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία έχουν υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με την Ελλάδα (7,1%, 6,1% και 6,4% αντίστοιχα). Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Κύπρος (3%)...
Οι δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική προστασία (διάφορα επιδόματα) στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 20,2% του ΑΕΠ, έναντι 18,2% του μέσου κοινοτικού όρου. Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία (22,4%), η Γαλλία (21,8%) και η Σουηδία (21,4%).
Ενα επίσης υψηλό ποσοστό δημοσίων δαπανών αφιερώνεται στην Ελλάδα για τις αποκαλούμενες «οικονομικές υποθέσεις». Πρόκειται για τις δαπάνες που αφορούν την κατασκευή υποδομών (βλέπε εργολάβοι) επιδοτήσεις σε διάφορους τομείς κ.λπ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Κώστας Μοσχονάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου