23/9/10

Στα δικαστήρια ο αντικαπνιστικός νόμος

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περί ολικής απαγόρευσης καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα διεκδικήσουν στα δικαστήρια 500 καταστηματάρχες
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρόκειται να προσφύγουν περίπου 500 καταστηματάρχες-μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Κέντρων Εστίασης Διασκέδασης, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περί ολικής απαγόρευσης καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του συλλόγου, η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους αποτελεί επέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητος κάθε ανθρώπου. «Είναι βέβαιο ότι η παραπάνω ρύθμιση όχι μόνο στερεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου, αλλά θα φέρει το μαρασμό σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζεται.

Ερχεται βροχή λουκέτων
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γ. γ. του συλλόγου, Ηλία Καλιώρα, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οπότε δε θα υφίσταται πλέον η δυνατότητα καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, αναμένεται να σημειωθεί βροχή λουκέτων σε εκατοντάδες καταστήματα.
«Ηδη οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταγράφουν μείωση του τζίρου τους κατά 45% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να επιβιώσουν στην αγορά. Σε περίπτωση που αρχίσουν να πέφτουν και τα πρώτα πρόστιμα, είναι δεδομένο πως, ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές όπως η δυτική Θεσσαλονίκη, θα κλείσει πάνω από το 40% των καταστημάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να μπει ταφόπλακα στη λειτουργία των μαγαζιών μας και γι' αυτό καταθέτουμε και αίτηση αναστολής της απόφασης ώστε να εξαιρεθούμε της απαγόρευσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση», αναφέρει ο ίδιος. Ο ΠΑΣΚΕΔΙ με ανακοίνωσή του καλεί όσους καταστηματάρχες ενδιαφέρονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της απαγόρευσης να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του συλλόγου (Χειμάρρας 30, τηλ. 2310/932.420) έως τις 25 Οκτωβρίου.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Λαμπρινή Παπαδοπούλου)

2 σχόλια: