15/9/10

Διαστροφή στα κυλικεία...

Ακατάλληλα και ανθυγιεινά τρόφιμα, γαριδάκια, πίτσες, σοκολάτες, αναψυκτικά -προϊόντα που θεωρούνται περίπου «επικηρυγμένα» από γιατρούς και διατροφολόγους για τη διατροφή των παιδιών- αναμένεται και φέτος, όπως όλα δείχνουν, να παρελάσουν από τα ράφια των σχολικών κυλικείων της χώρας.
Παρότι ο κατάλογος των ειδών που μπορούν να πωλούν οι διαχειριστές των κυλικείων είναι συγκεκριμένος και σαφής, λίγοι είναι εκείνοι που ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του -κυρίως για λόγους κέρδους: οι μικροί μαθητές προτιμούν τα νόστιμα παχυντικά σνακ κι έτσι τα υγιεινά απλώς... δεν πουλάνε! Κάθε χρόνο οι ενώσεις καταναλωτών δέχονται πλήθος καταγγελιών, ενώ οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς δεν προλαβαίνουν να σημειώνουν παραβάσεις.
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη του 2006 (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006), τα κυλικεία των σχολείων οφείλουν να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία να έχουν συντηρηθεί σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει ο ΕΦΕΤ. Αυτές οι υποδείξεις, εντούτοις, εξακολουθούν να παραβιάζονται κι έτσι, στα διαλείμματα, οι μαθητές μπορούν να βρουν στο κυλικείο τους σφολιατοειδή, σοκολατοειδή, ροφήματα τύπου κόλα, μέχρι και... καφέδες!
Οπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων, Γιάννης Παυλάκης, οι μαθητές δεν έχουν μάθει να τρέφονται σωστά και δεν πλησιάζουν τα υγιεινά προϊόντα που προβλέπει ο νόμος. «Ετσι, πολλοί διαχειριστές των κυλικείων σταματούν να τα φέρνουν και επιλέγουν τα τρόφιμα που προτιμούν οι μαθητές ώστε το κυλικείο να έχει κέρδος. Αυτό, ως σύλλογος, το καταγγέλλουμε. Σε έναν τόσο ευαίσθητο επαγγελματικό τομέα, όπως η σίτιση παιδιών, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν. Πρέπει να ισχύσει το επαγγελματικό περίγραμμα, να υποχρεούται όποιος θέλει ν' ασχοληθεί μ' αυτό το επάγγελμα να παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια. Σ' όλους τους κλάδους υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν γίνεται να την πληρώνουμε όλοι. Οι υπεύθυνοι επαγγελματίες έχουμε πιστοποιημένους συνεργάτες και τροφοδότες, με ISO και HACCP».
Οι καταναλωτικές οργανώσεις έρχονται να προσθέσουν και μία επιπλέον παράμετρο στο πολυσύνθετο πρόβλημα της λειτουργίας των κυλικείων: εκείνη των ελέγχων, για τους οποίους την ευθύνη έχουν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ και οι επιθεωρητές των νομαρχιών. «Πέρυσι δεχτήκαμε δεκάδες καταγγελίες από συλλόγους γονέων διάφορων σχολείων. Αυτό θα πει πως οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς», αναφέρει η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου. «Απ' την άλλη, δεν έχουν ευθύνη μόνο οι αρμόδιες αρχές, αλλά και οι διευθυντές των σχολείων και οι σύλλογοι γονέων. Ως μητέρα και ενεργό μέλος του συλλόγου στο σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά μου, ποτέ δεν επέτρεψα να διακινηθούν μη νόμιμα προϊόντα». *
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Τι επιτρέπεται
*Σάντουιτς-τοστ με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα/ βούτυρο. *Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κουλούρια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία. *Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμ.). *Μπισκότα χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμ.) *Τυρόπιτα-σπανακόπιτα (έως 200 γραμμ.), με τυρί φέτα ή κασέρι. *Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. *Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία. *Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 γραμμ.). *Γάλα χαμηλών λιπαρών ή πλήρες ή με κακάο (έως 250 ml το γάλα με κακάο, έως 330 ml το άσπρο). *Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών, σε συσκευασία (150 ml). *Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330 ml). * Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (Κάτιας Αντωνιάδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου