9/9/10

Σπάνια είδη πτηνών στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Εντοπίστηκαν τρία είδη σπάνιων πουλιών στο Εθνικό Δέλτα Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, από τους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Συγκεκριμένα παρατήρησαν τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, δύο νεαρούς ερυθρόλαιμους φαλαρόποδες Phalaropuslobatus πoυ τρέφονταν, κάνοντας στροφές γύρω από τον εαυτό τους.
Επίσης, δύο ρωσότρυγγα Xenus cinereus παρατηρήθηκαν στο παράκτιο τμήμα του Αξιού. Ο ρωσότρυγγας αναπαράγεται κυρίως στην τάιγκα της Σιβηρίας και είναι χαρακτηριστική η ικανότητά του να πιάνει έντομα με αστραπιαίες κινήσεις.

Συνήθως όταν μεταναστεύει περνάει ανάμεσα από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, τη δυτική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Τέλος, η πιο σημαντική καταγραφή στις 31 Αυγούστου ήταν ένας κόκκινος φαλαρόποδας Phalaropus fulicarius, που παρατηρήθηκε μόλις για έκτη φορά στην Ελλάδα.
Το εν λόγω είδος αναπαράγεται στην παράκτια τούνδρα των Σκανδιναβικών χωρών και διαχειμάζει στον Ατλαντικό, ανοιχτά της νότιας και δυτικής Αφρικής.
Στους κόκκινους φαλαρόποδες, οι ρόλοι των φύλων είανι ανεστραμμένοι.
Τα θηλυκά έχουν πιο έντονα χρώματα και φιλονικούν για τα αρσενικά, τα οποία κλωσούν και φροντίζουν τους νεοσσούς.
Ο Φόρεας Διαχείρισης Δέλτα – Λουδία- Αλιάκμονα αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ότι  «παρά τις έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, η περιοχή του Καλοχωρίου και το παράκτιο τμήμα του ποταμού Αξιού παραμένουν σημαντικοί πυρήνες βιοποικιλότητας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο».
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου