15/9/10

Έγγραφη έγκριση γονέων για την είσοδο ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ

Οι ατελείωτες ώρες που δαπανούν οι ανήλικοι στο Διαδίκτυο περικλείουν αρκετούς κινδύνους, πόσω μάλλον όταν δεν βρίσκονται στο δωμάτιό τους, αλλά σε κάποιο ίντερνετ καφέ.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε τα τελευταία χρόνια ο Συνήγορος του Παιδιού για την χωρίς έλεγχο και εποπτεία πρόσβαση των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ διαπίστωσε αρχικά την απουσία νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών ίντερνετ εκ μέρους των παιδιών.

Εν συνεχεία, έθεσε το θέμα σε ανοικτή διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Ο «ανοικτός διάλογος» ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009, το κείμενο κατόπιν συντάχθηκε και εστάλη στη Βουλή. Η πρόταση του Συνηγόρου συμπεριλαμβάνει την καθιέρωση της υποχρεωτικής έγγραφης έγκρισης γονέων ανηλίκων κάτω των 14 ετών και την απαγόρευση της πρόσβασης τις μεταμεσονύκτιες ώρες για παιδιά κάτω των 16 ετών. Ακόμα, προτάσσει την καθιέρωση συστήματος χρονοχρέωσης, ορίζοντας ένα ανώτατο χρονικό όριο ημερησίως. Όμως, όρια τίθενται και στα ίντερνετ καφέ, τα οποία θα ελέγχονται για τη νομιμότητά τους.
Τέλος, θα καθιερωθεί πιστοποίηση καταστημάτων «φιλικών στα παιδιά».
Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου