Αντιδράσεις για παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών
Την δυνατότητα απευθείας παρακολούθησης των συνομιλιών που κάνουν οι πολίτες στο Ίντερνετ θέλουν να αποκτήσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στην αστυνομία και στις υπηρεσίες ασφαλείας να υποκλέπτουν νομίμως τις επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των email, των προσωπικών μηνυμάτων σε ιστοσελίδες όπως το Facebook και των συνομιλιών που γίνονται μέσω Skype και MSN.
Ήδη εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας των πολιτών, σε περίπτωση που ισχύσουν τέτοιες ρυθμίσεις.
Υποκλοπές παντού
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «The New York Times» αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος πρόκειται να καταθέσει το νομοσχέδιο μέσα στο 2011. Ο νόμος θα αναγκάζει τους παρόχους Διαδικτύου να αποκτήσουν εξοπλισμό που θα επιτρέπει την άμεση έναρξη παρακολουθήσεων, όταν τους ζητείται.
Μεταξύ άλλων, οι υποκλοπές αφορούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως το BlackBerry, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, υπηρεσίες επικοινωνίας όπως το Skype και εφαρμογές instant messaging (MSN, Yahoo, AOL κ.λπ.).
Κρατικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι απαραίτητες, επειδή -όπως υποστηρίζουν- οι τρομοκράτες και οι ποινικοί εγκληματίες εγκαταλείπουν τα τηλέφωνα και επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου.
Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να ζητήσουν σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία για το Ίντερνετ, υποστηρίζοντας ότι η ικανότητά τους να υποκλέπτουν τις συνομιλίες υπόπτων για τέλεση εγκλημάτων ή τρομοκρατικών ενεργειών έχει μειωθεί δραστικά.
Ουσιαστικά, θα ζητήσουν από το Κογκρέσο να αναγκάσει τους παρόχους Ίντερνετ και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να είναι σε θέση να επιτρέπουν την πραγματοποίηση υποκλοπών, ακόμη και σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ήδη οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας σχολιάζουν ότι στο όνομα της ασφάλειας επιχειρείται παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Επιπλέον, θεωρούν ότι αν ένας τέτοιος νόμος περάσει στις Η.Π.Α., θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες του κόσμου.
Ο Τζέιμς Ντέμπσι, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία, δήλωσε ότι η πρόταση αυτή έχει «τεράστιες συνέπειες» και αμφισβητεί «θεμελιώδη στοιχεία της επανάστασης του Διαδικτύου».
«Ζητούν πραγματικά να αποκτήσουν τη δύναμη να σχεδιάσουν ξανά την αρχιτεκτονική του Ίντερνετ. Αυτό που θέλουν είναι να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να κάνουν το Διαδίκτυο να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούν οι επικοινωνίες μέσω τηλεφώνου», τόνισε ο κ. Ντέμπσι.
FBI: «Απλώς προστατεύουμε τη δημόσια ασφάλεια»
«Μιλάμε για νόμιμες παρακολουθήσεις», απάντησε η Βάλερι Καπρόνι, γενική σύμβουλος του FBI.
«Δεν επεκτείνουμε τις εξουσίες μας. Θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να ασκούμε τις υφιστάμενες εξουσίες μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια και την εθνική ασφάλεια», υποστήριξε η κ. Καπρόνι.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα προτείνει:
- Οι υπηρεσίες επικοινωνιών που παρέχουν κρυπτογραφημένα μηνύματα πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να τα αποκωδικοποιούν.
- Οι πάροχοι με έδρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας, πρέπει να εγκαταστήσουν ένα γραφείο παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών.
- Όσοι σχεδιάζουν λογισμικό peer-to-peer επικοινωνίας (π.χ. Skype) πρέπει να επανασχεδιάσουν την υπηρεσία, προκείμενου να καταστούν δυνατές οι παρακολουθήσεις.
- Οι πάροχοι που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα και άλλες ποινές.
Το FBI ξόδεψε πέρυσι 9,75 εκατ. δολάρια για να «βοηθήσει» τις εταιρείες επικοινωνιών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στον φετινό προϋπολογισμό της υπηρεσίας περιλαμβάνονται επιπλέον 9 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη ενός προγράμματος ενίσχυση της «ηλεκτρονικής επιτήρησης».
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου