12/9/10

Οι πάγοι λιώνουν με πιο αργούς ρυθμούς;

Νέα μελέτη Ολλανδών και Αμερικανών επιστημόνων, υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις των ερευνητών για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Δυτική Ανταρκτική ήταν υπερβολικές.

Η απώλεια πάγου στις δύο περιοχές είναι μισή από ότι έδειχναν οι προηγούμενες εκτιμήσεις των επιστημόνων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του AFP, τα τελευταία δύο χρόνια διάφορες ομάδες επιστημόνων εκτιμούσαν  ότι η Γροιλανδία χάνει περίπου 230 δις τόνους πάγου το χρόνο, ενώ η Δυτική Ανταρκτική χάνει 132 δις τόνους.
Η συγκεκριμένη απώλεια πάγου, θα δικαιολογούσε πάνω από το μισό της ετήσιας μέσης ανόδου της στάθμης των θαλασσών, κατά τρία χιλιοστά.

Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, οι επιστήμονες δεν υπολόγισαν το φαινόμενο της ισοστατικής διόρθωσης.
Μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων ο φλοιός της Γης άρχισε να ανασηκώνεται.
Οι παγετώνες, οι οποίοι κάλυπταν μεγάλο μέρος της Γης και είχαν πάχος πολλών χιλιομέτρων, συμπίεζαν με το τεράστιο βάρος τους το φλοιό της Γης, επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Όταν άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι πριν περίπου από 20,000 χρόνια, τότε ο φλοιός άρχισε να ανασηκώνεται, μια κίνηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ενδεικτικά, το έδαφος στη νότια Γροιλανδία υποχωρεί, λόγω της ανοδικής κίνησης του φλοιού, ο οποίος πιεζόταν κάποτε από τους πάγους στη Βόρειο Αμερική.
Το εν λόγω φαινόμενο θεωρείτο μέχρι στιγμής δευτερεύουσας σημασίας,  ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν στη νέα μελέτη ότι το θεωρούν πολύ σημαντικό.
Αν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων επαληθευτούν, τότε το λιώσιμο των πάγων θα ευθύνεται για το30% και όχι το 50% της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.
Το υπόλοιπο θα οφείλεται στη διαστολή του νερού, λόγω της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στις θάλασσες.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου