22/9/10

Κάνουν δωρεές που φέρνουν κέρδη

40 δισεκατομμυριούχοι σκοπεύουν να δώσουν σε «φιλανθρωπίες» μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι δωρεές συνδυάζονται με φοροελαφρύνσεις και... μπίζνες

Ως γνωστόν, τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, οπότε μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου αποφάσισαν να τα χαρίσουν. Στην είδηση -που μεταδόθηκε με τυμπανοκρουσίες στις ΗΠΑ- ότι 40 δισεκατομμυριούχοι σκοπεύουν να δώσουν σε «φιλανθρωπίες» τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους, υπάρχει κάτι παράλογο. Αν ο Μπάφετ, ο Γκέιτς κι οι υπόλοιποι Κροίσοι επρόκειτο να σκορπίσουν όσα μάζεψαν, έστω και για καλό σκοπό, για ποιο λόγο έβγαζαν από τη μύγα ξίγκι τόσα χρόνια; Οπως λέει ο Μπάφετ, ως ταλαντούχος ιεροκήρυκας, «κάθε άγιος έχει παρελθόν και κάθε αμαρτωλός έχει μέλλον». Ας το δεχτούμε προς το παρόν...
Ο στόχος της καμπάνιας Giving Pledge -πρωτοβουλία του Γουόρεν Μπάφετ και του Μπιλ Γκέιτς- είναι να συγκεντρωθούν 600 δισ. δολάρια και, μέχρι στιγμής, έχουν λάβει υποσχέσεις που -αν τηρηθούν- θα ισοδυναμούν με 125 δισ. δολάρια.
Το ποσό δεν είναι και τόσο εξωφρενικό για τα αμερικανικά δεδομένα: το 2009 στις ΗΠΑ περίπου 300 δισ. συγκεντρώθηκαν και διοχετεύθηκαν σε κοινωφελείς σκοπούς.
Ο ίδιος ο Μπάφετ από το 2006 έχει ανακοινώσει πως θα δωρίσει το 99% της περιουσίας του στο «Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Τότε η εκτίμηση της περιουσίας του ανερχόταν σε 44 δισ. δολάρια - σήμερα είναι 47 δισ.

Ο κατοχός τους εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον μέλλοντα για να προσδιορίσει χρονικά τη δωρεά του, αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί, αφού η δέσμευσή του μπορεί να τηρηθεί και μετά θάνατον, όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος. Και δεν είναι μόνο ο Μπάφετ, αφού και οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι που συμφώνησαν στις δωρεές έχουν το περιθώριο να τις ολοκληρώσουν μετά θάνατον.
Κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν θα στοιχίσει ούτε στους κληρονόμους τους πολύ, αφού η φοροελάφρυνσή τους θα είναι τεράστια. Ολα αυτά μελλοντικά, διότι τώρα, που είναι όλοι εν ζωή, το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η διοργάνωση ορισμένων γκαλά και ο θαυμασμός του αμερικανικού Τύπου.
Το Ιδρυμα Γκέιτς
Ανεξάρτητα από το διανοητικό σοκ και την αντανακλαστική δυσπιστία που προκαλεί το εμφανώς οξύμωρο σχήμα -άνθρωποι τόσο φιλοχρήματοι να είναι και φιλάνθρωποι-, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, αν μη τι άλλο, η ενέργεια των Μπάφετ - Γκέιτς έχει έναν χριστιανικό πυρήνα. Μοιάζει εφαρμογή της ευαγγελικής ρήσης που προτρέπει όσους έχουν δύο χιτώνες να δώσουν τον έναν σε κάποιον που δεν έχει.
Ομως, στην περίπτωση που εξετάζουμε, τα πράγματα είναι απείρως πιο περίπλοκα. Πώς θα μπορούσαν τα χρήματα να γίνουν τροφή για τους πεινασμένους, φάρμακα για τους αρρώστους και να δώσουν διέξοδο στους αποκλεισμένους;
Για τους «φιλανθρωπο-καπιταλιστές» η απάντηση είναι γνωστή. Μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο, από άποψη κεφαλαίων. Στο τέλος του 2009, τα αποθεματικά του ανέρχονταν σε 33,9 δισ. δολάρια, περίπου όσα μετέφερε το ζεύγος Γκέιτς από την ιδιωτική περιουσία του.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το Ιδρυμα Γκέιτς πρέπει να δίνει σε αγαθοεργίες το 5% των κεφαλαίων του, που ανέρχεται περίπου σε 1,5 δισ. τον χρόνο για να μη φορολογείται καθόλου. Το άλλο 95% μπορεί να επενδυθεί ελεύθερα. Eτσι, περίπου 12 δισ. είναι τοποθετημένα σε μετοχές. Τα μισά στην εταιρεία του Μπάφετ, την Berkshire Ηathaway, και τα υπόλοιπα σε κολοσσούς, όπως η Coca Cola, η McDonalds, η Μonsanto (αγροβιομηχανία), οι (πετρελαϊκές αδερφές) BP και Exxon Mobil και η αγαπημένη τράπεζα των κυβερνήσεων Goldman Sachs.
Είναι αντιφατικό. Η ίδια η Microsoft, η εταιρεία που ίδρυσε και στην οποία προεδρεύει ο Μπιλ Γκέιτς, παρά τη μονοπωλιακή πρακτική της, για την οποία έχει πληρώσει τεράστια πρόστιμα, προσέχει πολύ το «ηθικό» προφίλ των επενδύσεών της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, σκοπό έχει το κέρδος. Από την άλλη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του μεγιστάνα της πληροφορικής δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, όρο και έννοια που είναι πολύ στη μόδα τελευταία. Στις επικρίσεις που έχει δεχτεί, το Iδρυμα Γκέιτς απαντάει ότι είναι «παθητικός επενδυτής» με άλλες προτεραιότητες.
Oλα αυτά δεν έχουν σημασία, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, τη στιγμή που το Iδρυμα σώζει ζωές παιδιών. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι διαχειριστές του, οργανισμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, της πολιομυελίτιδας κ.ά. ασθενειών, τη λειτουργία των οποίων χρηματοδοτούν, έχουν παραδώσει πάνω από 250 εκατ. εμβόλια σε φτωχές χώρες, σώζοντας από το θάνατο 5 εκατ. παιδιά, όπως εκτιμάται.
Πηγή: Έθνος (Νικήτας Κουριδάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου