17/9/10

«Χρυσή» συμφωνία Ρωσίας-Νορβηγίας για εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής

Έπειτα από 40 χρόνια διαμάχης η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους στον Αρκτικό Ωκεανό, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Βλέψεις στην περιοχή έχουν όλες οι γύρω χώρες -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ υπέγραψαν τη «χρυσή» συμφωνία στο Μούρμανσκ, πόλη στη Θάλασσα Μπάρεντς κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. 
Στην διαφιλονικούμενη περιοχή, που κάλυπτε έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στη Θάλασσα του Μπάρεντς, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου τόσο στη ρωσική όσο και στη νορβηγική πλευρά. 
«Χρειάστηκαν 40 χρόνια να φθάσουμε σε αυτή τη συμφωνία» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με το Όσλο τον περασμένο Απρίλιο. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι δημιουργούνται ευκαιρίες για εξερεύνηση των πόρων της Αρκτικής.
Πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου