13/9/10

Πάπυροι, ο θησαυρός του Σολομώντα

Εδώ και 60 χρόνια, οι ερευνητές αναρωτιούνται ποιοι έγραψαν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μια σειρά από έγγραφα που περιέχουν μερικά από τα παλαιότερα κείμενα της Βίβλου. Η πρόσφατη ανακάλυψη αρχαίων τούνελ στην Ιερουσαλήμ και η αποκωδικοποίηση μιας φράσης σε ένα αρχαίο κύπελλο, φέρνουν τους αρχαιολόγους κοντά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα βιβλικά μυστήρια.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύει το «Νational Geographic», τα κείμενα στους παπύρους είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών συγγραφέων από διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές ομάδες και δεν αποκλείουν να αποτελούν τον περίφημο θησαυρό του Ναού του Σολομώντα.
Τα περίπου 900 χειρόγραφα σε περγαμηνές και παπύρους, γραμμένα σε εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, ανακαλύφθηκαν σε παραθαλάσσια σπήλαια της ερήμου της Ιουδαίας πριν από 60 χρόνια. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι συγγραφείς τους ήταν μέλη της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων.
Βάσει των νέων ερευνών όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα έγραψαν μέλη πολλών διαφορετικών ομάδων που διέφυγαν από την Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., κατά την καταστροφή του Ναού από τους Ρωμαίους. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για πολλές εβραϊκές θρησκευτικές κοινότητες», λέει ο Ρόμπερτ Κάργκιλ, αρχαιολόγος και μελετητής των χειρογράφων.
Πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι διάβασαν τη φράση «Κύριε, επέστρεψα» σε ένα αρχαίο κύπελλο, σε γραφή σαν αυτή που εμφανίζεται σε μερικά Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. «Μια θεωρία μας είναι πως οι ανώτατοι ιερείς της Ιερουσαλήμ και συγγραφείς των Χειρογράφων χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη γλώσσα για να τα καταλαβαίνουν μόνο οι μυημένοι», εξηγεί ο Κάργκιλ. Οι Εσσαίοι ίσως ήταν ιερείς του Ναού του Σολομώντα που διαφώνησαν με τους βασιλιάδες και αυτοεξορίστηκαν στην έρημο, όπου και έγραψαν ορισμένα από τα Χειρόγραφα. Ενδέχεται μάλιστα να πήραν μαζί τους σημαντικούς παπύρους που φυλάσσονταν στον Ναό.
«Ισως αυτά τα Χειρόγραφα είναι ότι έχει απομείνει από τον μεγάλο θησαυρό του Ναού του Σολομώντα», τονίζει ο αμερικανός αρχαιολόγος.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου