9/9/10

Ιαπωνία: Δίνουν κρέας φάλαινας στα σχολεία.

Οι καντίνες σε χιλιάδες σχολεία στην Ιαπωνία σερβίρουν κρέας φάλαινας, προκύπτει από έρευνα του ιαπωνικού πρακτορείο Κιόντο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
    Σε σύνολο 29.600 χιλιάδων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιαπωνία, τα 5.300 είχαν στο μενού τους, την περίοδο Απρίλιος 2009-Μάρτιος 2010, στα κυλικεία τους κρέας φάλαινας, σύμφωνα με την έρευνα.
    Τις δεκαετίες του 60 και του 70 ήταν πολύ συνηθισμένο στις καντίνες των σχολείων να σερβίρεται κρέας φάλαινας. Η κατανάλωση έφτανε τους 220.000 τόνους.

    Η συνήθεια αυτή χάθηκε με τον καιρό, λόγο της μείωσης προσφοράς και της απαγόρευσης της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Όμως, όπως όλα δείχνουν επανεμφανίζεται και το κρέας φάλαινας σερβίρεται και πάλι στις σχολικές καντίνες, σύμφωνα με το Κιόντο.
    Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, που εποπτεύει την φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς, πουλάει το κρέας φάλαινες στις δημοτικές αρχές με προορισμό τα σχολεία στο ένα τρίτο της τιμής που πωλείται στην αγορά, αποκαλύπτει το πρακτορείο.
    Η διεθνής απαγόρευση αφορά μόνο την εμπορική φαλαινοθηρία και η Ιαπωνία με το πρόσχημα των «επιστημονικών ερευνών» συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τα τεράστια αυτά θηλαστικά και να πουλάει το κρέας τους σε καταστήματα και εστιατόρια. Οι αρχές υπερασπίζονται το δικαίωμα της Ιαπωνίας στη φαλαινοθηρία επικαλούμενες την αρχαία παράδοση.
Πηγή:  Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου