13/9/10

Οδηγίες για την πρόληψη σχολικών ατυχημάτων

Διασχίζουν τον δρόμο χωρίς να προσέχουν, πέφτουν, μαλώνουν μεταξύ τους. Οι μαθητές αποτελούν μία μάλλον επιρρεπή στα ατυχήματα ομάδα πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν στη χώρα μας 50.000 σχολικά ατυχήματα, ενώ ένα στα τέσσερα ατυχήματα που φθάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των παιδιατρικών νοσοκομείων συμβαίνει σε σχολεία. Το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξέδωσε οδηγίες προς γονείς και εκπαιδευτικούς για την πρόληψη των ατυχημάτων.
Ετσι, σύμφωνα με το Κέντρο, για τη διαδρομή σπίτι - σχολείο οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να συνοδεύει πάντα ένας ενήλικας τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, ενώ τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών θα πρέπει να «εκπαιδεύονται» για την ασφαλή πορεία τους στον δρόμο.
Οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ρούχα και σακίδια με έντονα χρώματα ώστε να είναι ευδιάκριτα από τους οδηγούς και μέσα ασφαλείας (ζώνες, κράνη) όταν επιβαίνουν σε οχήματα μεταφοράς. Η πόρτα του σχολείου θα πρέπει να είναι κλειστή και ο προαύλιος χώρος περιφραγμένος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει μεταλλική μπάρα στην είσοδο του χώρου του σχολείου ώστε να εμποδίζεται η απότομη έξοδος των παιδιών σε πολυσύχναστους δρόμους, καθώς και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι ασφάλειας για αιχμηρά κάγκελα, σπασμένα τζάμια, φθαρμένα σκαλοπάτια κ. ά.
Πλήρες φαρμακείο
Για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από τα σχολικά ατυχήματα, προτείνεται να υπάρχει στο σχολείο πλήρες φαρμακείο πρώτων βοηθειών σε εμφανές σημείο, καθώς και κατάλογος με τηλέφωνα πρώτων βοηθειών.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου