20/9/10

Τόνι Μπλερ: Ευαίσθητος με τη... φορολόγηση

Χαρακτηριστικό δείγμα φιλανθρωποκαπιταλιστή πολιτικού είναι ο Τόνι Μπλερ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που έστειλε τους στρατιώτες της χώρας του στο μακελειό του Ιράκ λέγοντας ψέματα, προσφέρει σήμερα 5 εκατ. λίρες στη φιλανθρωπική οργάνωση Σύνδεσμος Βετεράνων Στρατιωτικών. Πρόκειται για την προκαταβολή από την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, χρήματα «λερωμένα με το αίμα των Βρετανών στρατιωτών και των αναρίθμητων αμάχων του Ιράκ», όπως λένε οι συγγενείς των στρατιωτών.
Ακόμα πιο εξοργιστικοί - αν και προφανείς- είναι οι λόγοι για τους οποίους προέβη στην ενέργεια αυτή. Για λόγους προσωπικής προβολής, αλλά και φορολογικούς, όπως απέδειξαν με απλά μαθηματικά οι βρετανικές εφημερίδες. Το ποσό της δωρεάς εκπίπτει από το ποσό που πρέπει να καταβάλει στην εφορία για τα εισοδήματά του, τα οποία για φέτος υπολογίζονται σε 20 εκατ. λίρες. Προκύπτει συνολικό κέρδος για τον ίδιο περίπου 1 εκατ. λιρών.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Μπλερ έχει γίνει άσος της φοροδιαφυγής, χτίζοντας γύρω του ένα ολόκληρο δίκτυο υπεράκτιων και ανώνυμων εταιρειών στις οποίες κρύβει τα πραγματικά έσοδά του. Τελευταίο του νέο είναι ότι έχει στα σκαριά τη δική του τράπεζα, που θα απευθύνεται σε πολύ πλούσιους πελάτες. Πιθανότατα θα τους συμβουλεύει πώς από τη δική του εμπειρία οι καταστροφικοί πόλεμοι είναι η πιο καλή επένδυση για το μέλλον...
Πηγή: Έθνος (Νικήτας Κουρδάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου