14/9/10

«Φωτογραφίζουν» τη μείωση της βιοποικιλότητας

Οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές είναι το νέο όπλο των επιστημόνων που συλλέγουν στοιχεία για την απώλεια της βιοποικιλότητας παγκοσμίως.

Αν και οι επιστήμονες χρησιμοποιήσουν κάμερες εδώ και πολλά χρόνια, οι περισσότερες ήταν μικρού βεληνεκούς και τοποθετούνταν σε προστατευόμενες περιοχές, οπότε δεν τους βοηθούσαν να συλλέξουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν.
Σήμερα ωστόσο, Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα για τη μέτρηση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας, το οποίο βασίζεται στην εγκατάσταση φωτογραφικών μηχανών με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τις κινήσεις των περισσότερων ζώων στο οικοσύστημα.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Wildlife Picture Index και έχει ως στόχο τη δημιουργία φωτογραφικών άλμπουμ με χιλιάδες είδη. Τα άλμπουμ περνούν από στατιστική ανάλυση και έτσι οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα για τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας στην άγρια φύση.

Στο παρελθόν οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη για να παρατηρήσουν τη βιοποικιλότητα σε μεγάλες περιοχές. Σήμερα, το μόνο που χρειάζονται είναι κρυφές φωτογραφικές μηχανές.
Συνήθως τοποθετούνται 100 φωτογραφικές μηχανές ανά δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και έτσι οι επιστήμονες έχουν εικόνα για εκτάσεις που καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ.
Οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά όλες τις φωτογραφίες και τις ταξινομούν ανάλογα με τα είδη.
Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία φωτογραφικές μηχανές στο εθνικό πάρκο Bukit Barisan Selatan στη Σουμάτρα.
Το πάρκο, 1.300 τετραγωνικών μιλίων φιλοξενεί πάρα πολλά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Με τις φωτογραφικές μηχανές οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και πάλι έναν λαγό της Σουμάτρας, έπειτα από 80 χρόνια.
Έπειτα από τη στατιστική ανάλυση των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια στο εθνικό πάρκο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιοποικιλότητα είχε μειωθεί κατά36%.
Επιπλέον από τα  στοιχεία προέκυψε ότι ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό αποψίλωσης της Ινδονησίας και ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μεγάλα θηλαστικά.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου