Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Google πληροφορίες για τους χρήστες 4.287 φορές στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010. Την ίδια περίοδο, η βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε παρόμοια αιτήματα περισσότερες από 1.000 φορές.
Αυτές είναι δύο από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη νέα Έκθεση Διαφάνειας της Google, που περιλαμβάνει ένα σετ εργαλείων σχεδιασμένων για να μετρούν τα επίπεδα λογοκρισίας στο Ίντερνετ ανά την υφήλιο. Ομάδες προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρείας, ζήτησαν όμως την παροχή ακόμη περισσότερων λεπτομερειών στο συγκεκριμένο θέμα.Πριν από μερικούς μήνες, η Google είχε δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα που οι χώρες ζητούν από την εταιρεία να δώσει στοιχεία για συγκεκριμένους χρήστες, ή την λογοκρισία περιεχομένου. Ο νέος χάρτης και τα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν για κάθε χώρα τον αριθμό των αιτήσεων αφαίρεσης περιεχομένου που έχει υποβάλει, πόσες από αυτές ικανοποιήθηκαν αλλά και ποιες υπηρεσίες της Google επηρεάστηκαν από αυτές τις πρακτικές.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, είχαν εκδοθεί επτά αποφάσεις δικαστηρίου για την αφαίρεση περιεχομένου από το YouTube, από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι το τέλος του έτους. Στα στοιχεία περιλαμβάνεται ακόμη γράφημα που δείχνει τις υπηρεσίες της Google σε όλο τον κόσμο και τους περιορισμούς στη διαδικτυακή πρόσβαση, που προκαλούνται είτε από τις κυβερνήσεις, είτε με το κόψιμο καλωδίων.
Ο επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Google, Σκοτ Ρούμπιν, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση στο BBC. «Την περασμένη χρονιά, μετά τις εκλογές στο Ιράν, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε και παρατηρήσαμε ξαφνική μείωση της κυκλοφορίας στο YouTube», ανέλυσε.
«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και θα ήταν χρήσιμο αν και άλλα δίκτυα έκαναν το ίδιο», σχολίασε η Λίλιαν Έντουαρντς, καθηγήτρια δικαίου στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Open Rights Group. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκαλύψεις που θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα».
Μιλώντας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου εργαλείου, ο Ντέβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google, ανέφερε: «Όταν οι υπηρεσίες μας εμποδίζονται ή περνούν από φίλτρα, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ικανοποιητικά τους χρήστες. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουμε κάθε ημέρα τη βελτίωση της ελεύθερης έκφρασης και την πρόσβαση στην πληροφορία».
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου