29/10/10

Γερμανία: Νόμος για παράταση ζωής 17 πυρηνικών σταθμών

Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν ένα νόμο που παρατείνει τη διάρκεια ζωής 17 πυρηνικών σταθμών, έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση και στο φόντο διαδηλώσεων μαχητικών οικολόγων.
Αν και η κοινή γνώμη είναι στην πλειοψηφία της αντίθετη, η Μπούντεσταγκ, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών και των φιλελευθέρων διαθέτει την πλειοψηφία, υιοθέτησε, με 308 ψήφους υπέρ και 289 κατά, το κείμενο που είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο πριν από ένα μήνα, παρατείνοντας κατά δώδεκα χρόνια κατά μέσο όρο τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών πέρα από το 2021, ημερομηνία κατά την οποία είχε προβλεφθεί το κλείσιμό τους.

Το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών είχε αποφασιστεί το 1998 από την κυβέρνηση της αριστεράς εκείνης της εποχής, όμως ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είχε καταστήσει την κατάργηση του νόμου αυτού ένα από τα κεντρικά σημεία του προγράμματός του.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι Πράσινοι βουλευτές ντύθηκαν εξ ολοκλήρου στα μαύρα επιδεικνύοντας έναν κίτρινο σταυρό, ως σύμβολο άρνησης της πυρηνικής ενέργειας.
«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε μια ενεργειακή επανάσταση, αλλά πρόκειται για ένα πραξικόπημα», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίτιν.
Επιβεβαίωσε πως η αντιπολίτευση θα ήθελε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε περίπτωση που η Μπούντεσρατ, η Άνω Βουλή, όπου η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της δεν έχουν την πλειοψηφία, ψηφίσει κατά.
«Η κυβέρνηση διαπράττει βαρύ λάθος γιατί διχάζει την κοινωνία, ανάμεσα, από τη μία πλευρά, σε τέσσερις επιχειρήσεις που επωφελούνται και από την άλλη σε εκατομμύρια πολίτες που χάνουν», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτής ομάδας του Die Linke (Αριστερά), Γκρέγκορ Γκίζι. Η κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Η Μέρκελ κατηγορήθηκε για πελατειακές σχέσεις από τους αντιπάλους της έπειτα από αυτήν την απόφαση, η οποία θεωρείται ότι ευνοεί πολύ τέσσερις επιχειρήσεις σταθμών πυρηνικής ενέργειας: τις EON, RWE, EnBW και τη σουηδική Vattenfall.
Σήμερα το πρωί, η Γκρίνπις ανήρτησε στην έδρα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ μία τεράστια φωτογραφία της καγκελαρίου, η οποία υψώνει το ποτήρι της στο πλάι του αφεντικού τής RWE Γιούργκεν Γκρόσμαν, που είναι ο πλέον ένθερμος εκπρόσωπος του πυρηνικού λόμπι.
Περίπου 2.000 διαδηλωτές σχημάτισαν επίσης ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Ράιχσταγκ, το κτίριο της γερμανικής Βουλής.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου