29/10/10

Τα... παιδία παίζει από 7 ετών στο διαδίκτυο

Για τα μαθήματά τους, την παρακολούθηση video και τα παιχνίδια χρησιμοποιούν το Internet οι έφηβοι 
Τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν, κατά μέσο όρο, να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ηλικία 7 ετών, αλλά μόνο ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 9-12 ετών βρίσκει ότι στο Διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά «καλά πράγματα για τα παιδιά» της ηλικία του, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ένα στα οκτώ παιδιά είχαν εμπειρίες στο Internet που τα αναστάτωσαν και ότι δεν διαθέτουν ακόμα αρκετές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά αποκτούν απευθείας σύνδεση νεότερα παρά ποτέ. Παιδιά που σήμερα είναι 15 έως 16 χρόνων χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το Διαδίκτυο όταν ήταν 11, ενώ εννιάχρονα και δεκάχρονα παιδιά δήλωσαν ότι πρωτοχρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο στα επτά τους.
Διαφορές
Επίσης, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών: οι νεότεροι που αποκτούν επιγραμμική σύνδεση προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Εσθονία, τις Κάτω Χώρες και τη Βρετανία, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέονται τα παιδιά από την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Τα μισά από τα παιδιά συνδέονται καθημερινά, κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα. Τα 15-16χρονα είναι ακόμα πιο ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου, με 77% ποσοστό καθημερινής σύνδεσης.
Τα παιδιά στην έρευνα δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για τα μαθήματά τους ή για να παρακολουθούν βίντεο (84% και 83% αντίστοιχα). Οι αμέσως επόμενες δημοφιλείς δραστηριότητες είναι τα παιχνίδια (74%) και η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (61%).
Τα παιδιά συνδέονται κυρίως στο σπίτι (85%), ενώ περισσότερα από τα μισά στην ηλικία των 13-16 ετών έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στο υπνοδωμάτιό τους.
Το σχολείο είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τόπος για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (63%). Τα περισσότερα παιδιά συνδέονται μέσω προσωπικού ή φορητού υπολογιστή, ενώ ένας στους τρεις νέους συνδέεται πλέον μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή άλλης φορητής συσκευής.
Λιγότεροι κίνδυνοι
Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι περιορίζονται, τα παιδιά όμως ακόμα δεν έχουν αποκτήσει βασικές δεξιότητες σε θέματα ασφάλειας.
Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους επιγραμμικά από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες.
Το 5% των παιδιών στην Ευρώπη δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό - το υψηλότερο ποσοστό, 14%, σημειώθηκε στην Εσθονία και τη Ρουμανία. Ταυτόχρονα, η έκθεση αναφέρει ότι, μολονότι οι ενήλικες θεωρούν ότι τα παιδιά είναι «ψηφιακά γηγενή», τα μισά από τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές δεξιότητες, όπως να κατέχουν τον τρόπο για ρυθμίσεις ιδωτικότητας ή να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες επαφές.
Το 30% των νέων 11-16 ετών έχει παρουσιάσει συμπτώματα που συνδέονται με κατάχρηση του Διαδικτύου, όπως άσκοπο σερφάρισμα, παραμέληση της παρέας με τους φίλους, της οικογένειας ή των μαθημάτων τους εξαιτίας του χρόνου που αφιερώνουν διαδικτυακά ή επειδή είναι ευερέθιστοι όταν δεν μπορούν να είναι συνδεδεμένοι στo Internet.
Πηγή: Ημερησία (Δημήτρη Μαλλά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου