6/10/10

Ένα στα πέντε είδη φυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Ένα στα πέντε είδη φυτών στον πλανήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το ποσοστό των φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση εμφανίζεται μειωμένο συγκριτικά με τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, ωστόσο οι επιστήμονες διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις δεδομένου ότι κάθε χρόνο ανακαλύπτουν εκατοντάδες είδη φυτών, πολλά εκ των οποίων κινδυνεύουν.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες προχώρησαν σε τυχαία διαλογή 7.000 ειδών φυτών, από τα 400.000 είδη που είναι γνωστά μέχρι στιγμής.
Τελικά η έρευνα βασίστηκε σε 4.000 είδη φυτών καθώς για τα υπόλοιπα δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες πόσα και ποια είδη κινδύνευαν με εξαφάνιση, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο αξιολόγησης που βασίστηκε στον εκτιμώμενο αριθμό φυτών στην άγρια φύση, στα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα για τη μείωση του πληθυσμού των φυτών και στις περιοχές που αναπτύσσονται τα είδη που εξετάστηκαν.
Από τα 4.000 είδη φυτών που εξετάστηκαν, το 10% των ειδών σχεδόν κινδύνευε με εξαφάνιση, το11% ήταν εκτεθειμένο στον κίνδυνο, το 7% κινδύνευε με εξαφάνιση και το 4% κινδύνευε σοβαρά με εξαφάνιση.
Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό των ειδών των φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση είναι αντίστοιχο με εκείνο των θηλαστικών, σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο των πτηνών και μικρότερο από εκείνο των αμφιβίων.
Περίπου τα 2/3 των ειδών των φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση βρίσκονται σε τροπικά δάση, τα οποία πλήττονται από την αποψίλωση, την εκτεταμένη καλλιέργεια και την παράνομη υλοτομία.
«Οι έρευνες για τα φυτά είναι καθοριστικές για την κατανόηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα γενικότερα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Craig Taylor από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
«Τα φυτά αποτελούν τη βάση της ζωής», προσέθεσε.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου