29/10/10

Προς παράταση το αμερικανικό πείραμα που αναζητά το σωματίδιο Χιγκς

Επιτροπή ειδικών προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να παρατείνει για τρία χρόνια τη λειτουργία του επιταχυντή Tevatron στο Ίλινοϊ, προκειμένου να συνεχιστεί η αναζήτηση του φευγαλέου σωματιδίου που δίνει στην ύλη τη μάζα της.

Ο επιταχυντής, μέσα στον οποίο πρωτόνια συγκρούονται με αντιπρωτόνια σε υψηλές ταχύτητες, θα μπορούσε έτσι να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς πριν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο ευρωπαϊκό CERN.
Αν και οι επιστήμονες των δύο επιταχυντών διαψεύδουν ότι είναι ανταγωνιστές, και επισημαίνουν ότι τα δύο ερευνητικά ιδρύματα λειτουργούν συμπληρωματικά, ο εντοπισμός του Χιγκς στο Tevatron σίγουρα θα ενίσχυε το επιστημονικό γόητρο των ΗΠΑ.

Σε συνεδρίασή της την Τρίτη, η Συμβουλευτική Επιτροπή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (HEPAP) πρότεινε την παράταση λειτουργίας του Tevatron έως το 2014, με 14 ψήφους υπέρ και μόλις έναν κατά.
Η Επιτροπή γνωμοδοτεί στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Το πράσινο φως στην πρότασή της δεν αναμένεται πριν το Κογκρέσο οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2011.
Για να συνεχίσει να λειτουργεί το Tevatron, το διάσημο εργαστήριο Fermilab του Ίλινοϊ όπου βρίσκεται ο επιταχυντής θα χρειαζόταν τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον το χρόνο. 
Λόγω σχεδιασμού, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN θα μπορούσε θεωρητικά να ανιχνεύσει πιο εύκολα το παράξενο σωματίδιο.
Λόγω τεχνικών προβλημάτων, όμως, ο LHC λειτουργεί ακόμα στη μισή από τη μέγιστή ενέργειά του, και το 2012 θα χρειαστεί να κλείσει για 15 μήνες λόγω εργασιών συντήρησης και βελτίωσης.
Αυτό σημαίνει ότι το Tevatron θα μπορούσε να νικήσει στην κούρσα.
Το σωματίδιο Χιγκς, ή «σωματίδιο του Θεού» όπως έχει ονομαστεί, δημιουργεί ένα πεδίο που δίνει στα υλικά σωματίδια τη μάζα τους.
Αν η ύπαρξή του διαψευστεί, οι επιστήμονες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου