1/10/10

Οι πίθηκοι μαθαίνουν ξένες... γλώσσες

Ο 29χρονος Κάντζι δεν είναι ένας συνηθισμένος μπονόμπο (το είδος πιθήκου που βρίσκεται πλησιέστερα γενετικά στον άνθρωπο από κάθε άλλο).
Ζει στο Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών για τους Μεγάλους Πιθήκους στην Αϊοβα και μαθαίνει αγγλικά. Ξέρει ήδη 384 λέξεις, απλές και σύνθετες, και μπορεί να επικοινωνήσει στους εκπαιδευτές του σκέψεις και συναισθήματα μέσα από καρτέλες με χρώματα και σχέδια. Ακούει τι του λένε οι επιστήμονες και εκτελεί εντολές όπως «ρίξε αλάτι στο φαγητό» ή «βγάλε έξω την τηλεόραση».
Η εκπληκτική πρόοδος του Κάντζι και των υπόλοιπων έξι πιθήκων στο κέντρο, αλλάζει τη γνώση μας για τα ζώα. Η έρευνα για την ευφυΐα των ζώων έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιούν εργαλεία με μεγάλη δεξιοτεχνία όπως ακριβώς ο άνθρωπος, έχουν συναισθήματα όπως ο άνθρωπος και είναι άριστα στην επικοινωνία ακόμα και με τρόπους που θεωρούσαμε αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων.

Σε έρευνα που έχει γίνει σε ουραγκοτάγκους οι οποίοι ζουν σε τροπικό δάσος του Βόρνεο, οι ειδικοί έχουν δει πως τα ζώα επικοινωνούν άριστα με τους ανθρώπους με τη μέθοδο της παντομίμας. Για παράδειγμα, ένας ουραγκοτάγκος έδειξε με ένα ραβδί ότι ήθελε να του κόψουν την καρύδα στη μέση με μαχαίρι για να τη φάει. «Η δική μου θεωρία είναι ότι χρησιμοποιούν την παντομίμα γιατί πιστεύουν ότι είμαστε ηλίθιοι επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να μας πουν με τη δική τους γλώσσα και μετά μας δείχνουν ακριβώς με τις κινήσεις τους τι θέλουν. Οπως ακριβώς κάνουμε εμείς όταν θέλουμε να γίνουμε κατανοητοί σε κάποιους που δεν "πιάνουν" αυτό που τους λέμε», λέει στην «Daily Μail» η Αν Ρούσον από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Πουλιά όπως τα κοράκια και οι κίσσες, και θηλαστικά όπως οι βίδρες, κατασκευάζουν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν με μεγάλη δεξιοτεχνία για να βρουν τροφή ή να φτιάξουν τις κατοικίες τους.
Αλλα ζώα, όπως οι ελέφαντες ή διάφορα τρωκτικά, δείχνουν μεγάλη συμπόνια για ομοίους τους που πονούν ή πεθαίνουν, ενώ οι πίθηκοι καπουτσίνοι είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι προς άλλους πιθήκους.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου