28/10/10

Τα φθινοπωρινά φύλλα και η... αφόδευση των δέντρων

Καθώς είμαστε στο φθινόπωρο και παντού γύρω μας -όπου τουλάχιστον υπάρχουν δένδρα- βλέπουμε κίτρινα, κόκκινα ή πορτοκαλί φύλλα πεσμένα στο δρόμο και το χώμα, είναι καλό να γνωρίζουμε την... ολοκαίνουρια θεωρία για το φαινόμενο.
Επιφανής βρετανός ερευνητής δημοσίευσε μια νέα μελέτη για τον λόγο που τα φύλλα των δένδρων το φθινόπωρο παίρνουν τόσους πολλούς και υπέροχους χρωματισμούς και στην συνέχεια πέφτουν στο έδαφος.
Η συμβατική γνώση αιώνων μας έλεγε ότι τα φύλλα των δένδρων εγκαταλείπουν τον κορμό του δένδρου επειδή το φθινόπωρο πέφτει η θερμοκρασία επιτρέποντας έτσι στα φυτά να μπουν στην περίοδο της ανάπαυσης και να κάνουν οικονομία ενέργειας.

Όμως, ο καθηγητής Μπράιαν Φορντ πιστεύει πως η φυλλοβολία συντελείται απλά και μόνο προκειμένου να αποβληθούν από το δένδρο άχρηστα και επικίνδυνα συστατικά.
Ο καθηγητής και πρόεδρος της «Cambridge Society for the Application of Research» δηλώνει: «Γνωρίζαμε την σημασία του φύλλου ως οργάνου συγκέντρωσης ενέργειας μέσω της φωτοσύνθεσης και ως οργάνου ομοιοσύστασης, μέσω της αναπνοής. Όμως τα φύλλα είναι και ένα μέσο αποβολής ανεπιθύμητων αποβλήτων. Αυτός είναι ο λόγος που τα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους.
Ο καθηγητής Φορντ διαπίστωσε ότι λίγο πριν πέσουν τα φύλλα, τα επίπεδα των δυνητικά επιβλαβών συστατικών που περιέχουν, όπως τανίνες και οξειδωτικά στοιχεία, αυξάνονται.«Τα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα πεσμένα φύλλα επίσης αυξάνονται, και είναι σαφές πως βρίσκονται εκεί προκειμένου να αποβληθούν και όχι να αποθηκευτούν».
Ο καθηγητής Φορντ δηλώνει: «'Οταν τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και κοκκινίζουν και ξαφνικά πέφτουν είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι συμβαίνει. Τα φυτά έχουν την ετήσια αφόδευσή τους. Αυτό πράγματι σημαίνει ότι ο χρωματισμός των φύλλων το φθινόπωρο δεν θα μας φαντάζει ποτέ ξανά ίδιος στο μέλλον». 
Πηγή: Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου