15/10/10

Οι περικοπές απειλούν με λουκέτο πολλά σχολεία

 Λουκέτο θα αναγκαστούν να βάλουν πολλά σχολεία λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την παραπάνω προειδοποίηση απευθύνει το Δ.Σ. του ΔΟΕ καταγγέλλοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, μέχρι σήμερα έχει δοθεί μόνο η πρώτη δόση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Η ΔΟΕ διαπιστώνει με ανησυχία ότι οι διευθυντές των σχολείων, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές δαπανών που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, ενώ αθροίζει τα χρέη ως εξής:
* Τα σχολεία προμηθεύονται, για το νέο διδακτικό έτος, ξενόγλωσσα βιβλία για τις ανάγκες της β' ξένης γλώσσας και δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τα βιβλία του προηγούμενου σχολικού έτους.
* Οι Σχολικές Επιτροπές καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων, ενώ ακόμη δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την πληρωμή του προηγούμενου έτους.

* Οι διευθυντές των σχολείων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να καταβάλουν το ποσό των ενσήμων που αντιστοιχεί στην κάθε εργαζόμενη καθαρίστρια, διαφορετικά τα πρόστιμα που θα επωμιστούν οι Σχολικές Επιτροπές από το ΙΚΑ θα τις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.
* Οι προμηθευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις για αποπληρωμή των χρεών, αφού τους οφείλονται χρήματα από το προηγούμενο σχολικό έτος (πετρέλαιο, γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.).
Επιπλέον η ΔΟΕ καταγγέλει τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης καλούν τους εκπαιδευτικούς να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ για να αγοραστούν οι βάσεις δεδομένων προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ τονίζει ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού την έχει η πολιτεία και καμιά πρόσθετη δαπάνη δεν μπορεί να επιβληθεί στους εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο αυτό καλεί το υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αγορά λογισμικού κ.λπ.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου