29/10/10

«Σύγχρονη πανδημία» τα εγκεφαλικά επεισόδια

Παγκόσμια ημέρα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν μια "σύγχρονη παγκόσμια πανδημία", η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας, αναφέρει η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, σήμερα 29 Οκτωβρίου.
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Επίσης είναι η 5η πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-59 ετών. Κάθε χρόνο, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Κάθε χρόνο το άθροισμα των θανάτων που οφείλονται σε φυματίωση, ελονοσία και σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS), είναι μικρότερο από τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο. Επιπρόσθετα, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια θεωρούνται η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας και προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (World Stroke Organization) έχει πρόσφατα οργανώσει μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την ελάττωση της επίπτωσης των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία αυτή ενημέρωσης, θα έχει διετή διάρκεια και θα αποσκοπεί στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:
- Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης)
- Αύξηση της σωματικής άσκησης
-  Διακοπή καπνίσματος
-  Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
-   Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με στόχο την αποφυγή της παχυσαρκίας
-   Ενημέρωση για τα προειδοποιητικά συμπτώματα κατά την εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου
Στη χώρα μας η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (Ε.Ν.Ε.), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, έχει προγραμματίσει επιστημονική εκδήλωση για το κοινό,(ελεύθερη είσοδος), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του, σε θέματα που αφορούν το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.
Η επιστημονική εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, στην αίθουσα "Αντώνη Τρίτση" του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, σήμερα και ώρα 18:30.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου