6/10/10

Ουγγαρία: τοξική λάσπη «έπνιξε» τρεις επαρχίες

Οι ομάδες διάσωσης της Ουγγαρίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τριών αγνοουμένων στις επαρχίες που πλημμύρισαν από την κόκκινη τοξική λάσπη, που διέρρευσε από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι από την τοξική λάσπη, καυστικό κατάλοιπο από την επεξεργασία βωξίτη, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 120, που στην πλειοψηφία τους υποφέρουν από εγκαύματα.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει κηρύξει τρείς επαρχίες, στο δυτικό τμήμα της χώρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Σήμερα πρέπει να γίνουν τρείς πολύ σημαντικές εργασίες. Μια από αυτές είναι να σταματήσουμε τη διαρροή μέχρι το απόγευμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Gyorgy Bakondi, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ουγγαρίας.

«Τα συνεργεία ήδη καθαρίζουν την κόκκινη λάσπη από τα σπίτια τους τοίχους και τους δρόμους, ενώ η τρίτη εργασία που πρέπει να γίνει είναι να προστατεύσουμε τα ύδατα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, η παρέμβασή μας πρέπει να είναι άμεση», προσέθεσε.
Η τοξική κόκκινη λάσπη που έχει διαρρεύσει ξεπερνά σε όγκο τα 700.000 κυβικά μέτρα και έχει καταστρέψει αυτοκίνητα, γέφυρες και σπίτια. Τουλάχιστον 500 κάτοικοι των επαρχιών που επλήγησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τα αίτια του ατυχήματος, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, διερευνώνται από την αστυνομία της Ουγγαρίας.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου