31/10/10

Οι εκπαιδευτικοί έγιναν... λάστιχο

Τρεις χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα δουλεύουν με τη μορφή των ελαστικά απασχολούμενων εργαζόμενων. Σ’ αυτή τη μεγάλη κατηγορία έχουν υπαχθεί πλέον οι ωρομίσθιοι αναπληρωτές, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα, χωρίς να μπορούν με τον νέο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου να μονιμοποιηθούν.
Την Κυριακή τα μέλη του Σωματείου Ελαστικά Απασχολουμένων Εκπαιδευτικών πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο ΕΚΘ προκειμένου να διαμορφώσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες προβλέπονται δυναμικές.
“Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, που υπολογίζονται σε 3.000 σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνουν ως αποζημίωση 20 ευρώ την ώρα. Από αυτή την άποψη αμείβονται καλύτερα από τους ωρομίσθιους, η αποζημίωση των οποίων είναι 10 ευρώ την ώρα. Η σύμβαση την οποία υπογράφουμε είναι για έναν χρόνο και δεν μπορεί να σπάσει. Ωστόσο μετά το 2013, που θα ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από τα ΕΣΠΑ, το μέλλον μας είναι αβέβαιο.

Πληρωνόμαστε δύο φορές τον χρόνο, ενώ με τον νέο νόμο η προϋπηρεσία μας δεν προσμετράται ως μοριοδότηση για να μονιμοποιηθούμε στη δημόσια εκπαίδευση”, εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Παπαγιάννης.
Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που αμείβονται με το ημερομίσθιο, χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται οι εορτές και οι αργίες, διεκδικούν:
- Να αποσυρθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου.
- Να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο.
- Να υπάρξουν οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα και να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.
- Να απορροφηθούν όλοι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις για μονιμοποίηση από τον προηγούμενο νόμο (οι επιτυχόντες του προηγούμενου ΑΣΕΠ, 30μηνο, 24μηνο με ΑΣΕΠ) μέσα στη σχολική χρονιά 2010-11.

Αδιόριστο... μέσω ΑΣΕΠ Μπορεί να πέτυχαν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, έμειναν όμως χωρίς μονιμοποίηση. Πρόκειται για τους 3.000 εκπαιδευτικούς με θεμελιωμένο δικαίωμα διορισμού, που όμως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν κατάφεραν να μπουν στο δημόσιο. Οι διοριστέοι που δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία να μετατραπούν σε ελαστικά απασχολούμενους του δημόσιου τομέα καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με το “πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα ανέστειλε τους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών”. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε γραπτή καταγγελία των μελών της συντονιστικής επιτροπής, “η τελευταία εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις 20 Οκτωβρίου με θέμα την ‘Απορρόφηση επιτυχόντων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 10 του Ν. 3833/2010’ ήθελε να αποδείξει ότι άμα υπάρχει θέληση και ιδίως όταν τυχαίνει να διανύουμε προεκλογική περίοδο, λεφτά βρίσκονται”.
Πηγή: Μακεδονία (Στελίνα Μαργαριτίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου