26/10/10

Η χρηματοδότηση μετανάστευσε


Σχολείο μεταναστών: Οι πόροι από την τσέπη τους 



Χωρίς χρήματα πορεύεται το Σχολείο Μεταναστών, παρά το ότι βρίσκεται ήδη στα μισά του προγράμματος. Γύρω στους 50 εργαζομένους μένουν απλήρωτοι, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με ίδιους πόρους των μεταναστών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδεύονται στην ελληνική παιδεία μετανάστες οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν 1.000 συμπατριώτες τους σε 32 δομές, που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό.
Τα χρήματα προέρχονται από χώρες που δεν είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά συνδεδεμένα. Το κονδύλι ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. «Είναι ανάγκη η πολιτεία να επισπεύσει τη διαδικασία χρηματοδότησης, γιατί μέχρι στιγμής λειτουργούμε με ίδιους πόρους. Η εκταμίευση καθυστερεί με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία συνέχισης του έργου, του οποίου ήδη έχει ολοκληρωθεί το 50%», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πρόεδρος του Ταμείου Θράκης, Γιώργος Παύλος, εκ των εταίρων του προγράμματος.

Οπως επισημαίνει, το έργο χρηματοδοτείται από τις χώρες Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ με 45,6% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 54,4%. Υλοποιείται από τους φορείς: Κέντρο Ερευνας Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ) - Ταμείον Θράκης - Πανελλήνια Οργάνωση «Η Ελληνική Εστία» (ΠΟΕΕ) - Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης/Αποστολή Αθήνας - Γραφείο Διαμεσολάβησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης - Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης/ Αποστολή Οσλο - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ανάγκη καθιέρωσης στο σχολείο μαθήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Α' κιόλας τάξη του Δημοτικού, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Δανιήλ Εσδράς. «Καλά είναι τα φόρουμ και οι συζητήσεις αλλά απευθύνονται σε πολύ λίγους ανθρώπους. Χρειάζεται να γίνει κάτι πιο σημαντικό. Να μπούμε στα σχολεία.
Να ξεκινήσει το παιδί από την Α' τάξη του Δημοτικού και να γίνεται ένα μάθημα, όχι αν θέλει ή δεν θέλει ο δάσκαλος κι αν υπάρχει χρόνος, αλλά κανονικό μάθημα», υπογραμμίζει. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο του 2ου Φόρουμ Διαβούλευσης Μεταναστών/ στριών, Ρομά, Προσφύγων, Αλλοδαπών, Ομογενών, που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Σάκης Αποστολάκης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου