26/10/10

Πρώτο βήμα για το Μουσείο Καβάφη

Σε ενάμιση χρόνο, συνυπολογίζοντας και τις καθυστερήσεις, το Μουσείο Καβάφη θα είναι έτοιμο. Ηδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μετατροπής της Οικίας Κωλέττη (Πολυγνώτου 13, Πλάκα) σε Μουσείο Καβάφη, τη χρήση της οποίας παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο και να στεγαστεί εκεί το Μουσείο.

Το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, το οποίο διαχειρίζεται το αρχείο Καβάφη, έκανε όλες τις σχετικές μελέτες για τη σωστή αποκατάσταση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε σύγχρονο μουσείο, δίχως να αλλοιωθεί η διατηρητέα φυσιογνωμία της Οικίας Κωλέττη. Οι μελέτες αυτές εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Το Μουσείο Καβάφη θα μπει στη ζωή μας, θα είναι κόμβος με διεθνή εμβέλεια», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παράδοση του ακινήτου στο Σπουδαστήριο. «Αποφάσισα να κρατήσω το αρχείο. Δεν αποσκοπώ σε προσωπικό όφελος, μόνο στην αξιοποίησή του. Ο πιο πρόσφορος τρόπος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το μουσείο», υπογράμμισε ο διευθυντής του Σπουδαστηρίου, Μανόλης Σαββίδης.

Το αρχείο Καβάφη είναι όλα τα κατάλοιπα του ποιητή, τα οποία είχε διαφυλάξει ο κληρονόμος του, Αλέκος Σεγκόπουλος. Περιλαμβάνει χειρόγραφα ποιημάτων και πεζών, σημειώσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες, αντικείμενα (όπως το πραγματικό γραφείο του ποιητή) και τη σωζόμενη βιβλιοθήκη του. «Ο Καβάφης είχε μεθοδεύσει και την υστεροφημία του με ένα αρχείο πολύ καλά ταξινομημένο», σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη.
Το Μουσείο Καβάφη, εκτός από τον παραδοσιακό εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, θα διαθέτει και αίθουσα μουλτιμίντια και πωλητήριο, ενώ στον όροφο του κτιρίου θα στεγαστεί το Ερευνητικό Κέντρο του Μουσείου με το αρχειακό υλικό που δεν θα εκτίθεται, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και θέσεις εργασίας ερευνητών. Θα πλαισιώνεται από δίγλωσσο διαδικτυακό τόπο. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Οικίας Κωλέττη αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο θα συνδράμει και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Καβάφη.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου