25/10/10

Μετά τις εκλογές τα νέα «χαράτσια»

Μετά τις 15 Νοεμβρίου αναμένονται τα «μαντάτα» από το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν από το νέο έτος.
Προς το παρόν η κυβέρνηση «ξορκίζει» το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να καθησυχάσει ειδικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι είναι βέβαιο ότι θα φορτωθούν νέα βάρη λόγω της δρομολογημένης αύξησης του ΦΠΑ με στόχο την άντληση εσόδων ύψους ενός δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, θα αυξηθεί στο 13% ο χαμηλός συντελεστής, που αφορά τιμές ειδών πρώτης ανάγκης.
Στο συρτάρι υπάρχει πάντοτε και το σενάριο εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον αντίστοιχο στο πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που ισοδυναμεί με αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης περίπου κατά 60 λεπτά το λίτρο. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για εφαρμογή του μέτρου από το φθινόπωρο του 2011. Την αύξηση της επιβάρυνσης φαίνεται να γλιτώνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες, καθώς αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αναβολής της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες (δηλαδή να ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο του 2011), ο ΦΜΑΠ θα υπολογιστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.
Το 2011 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν:
1) Τα νέα τεκμήρια από τα οποία η κυβέρνηση περιμένει πρόσθετα έξοδα 700 εκατ. ευρώ.

2) Τη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα φέρει περισσότερα βάρη, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από από 40.000 ευρώ ετησίως.
3) Την κατάργηση σειράς εκπτώσεων φόρου για όλους τους φορολογούμενους (π.χ. έκπτωση για συλλογή αποδείξεων, μείωση έκπτωσης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.).
4) Την έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Θ. Τσιρος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου