31/10/10

Ενα κεχριμπάρι αποκαλύπτει την ιστορία της Ινδίας

Πολύτιμες πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία της ινδικής χερσονήσου αποκαλύπτει η μελέτη ενός κεχριμπαριού ηλικίας 52 εκατομμυρίων ετών, στο εσωτερικό του οποίου είχαν εγκλωβιστεί και διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση εκατοντάδες είδη εντόμων. Το κεχριμπάρι που βρέθηκε στην Ινδία είχε βάρος 150 κιλών και μέσα σε αυτό βρέθηκαν μέλισσες, τερμίτες, μυρμήγκια, αράχνες, ψύλλοι και πολλά άλλα έντομα. 

Στο μακρινό παρελθόν όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μια υπερήπειρο που ονομάστηκε Παγγαία. Αργότερα χωρίστηκε σε δύο κομμάτια, στην Γκοντβάνα στο νότιο ημισφαίριο και στη Λαυρασία στο βόρειο. Η Ινδία ήταν αρχικά τμήμα της Γκοντβάνα, από την οποία αποσπάστηκε και άρχισε να μετακινείται προς τον Βορρά. 

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, πριν από περίπου 50 εκατ. χρόνια η Ινδία συγκρούστηκε με την ασιατική ήπειρο, γεγονός που προκάλεσε τον σχηματισμό των Ιμαλαΐων. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα περίμενε κανείς η πανίδα της Ινδίας πριν από 52 εκατ. χρόνια να έμοιαζε περισσότερο με την πανίδα της γειτονικής εκείνη την εποχή Αφρικής. 
Περιέργως, όμως, τα είδη που εξετάστηκαν στο κεχριμπάρι είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με είδη της Ασίας, της Βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το περιεχόμενο του κεχριμπαριού δείχνει ότι υπήρχε κάποιος «δίαυλος» επικοινωνίας ανάμεσα στην Ινδία και την Ασία. Μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι υπήρχε μια σειρά από νησιά ανάμεσα στην Ινδία και στην Ασία, μέσω των οποίων τα έντομα μεταπηδούσαν από τον έναν όγκο ξηράς στον άλλον. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου