3/10/10

Αρχαία ελληνικά χειρόγραφα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Θέλετε μήπως να μελετήσετε από κοντά το σπάνιο χειρόγραφο των Μύθων του Αισώπου, που ανακαλύφθηκε στον Αγιον Ορος το 1844; Εως τώρα θα έπρεπε να ταξιδέψετε έως το Λονδίνο, να πάτε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και να χειριστείτε με ακρίβεια και ευαισθησία νευροχειρουργού το πολύτιμο αλλά φθαρμένο και εύθραυστο χειρόγραφο.
 Εως τώρα, διότι από δω και πέρα, θα μπορείτε να το κάνετε διαδικτυακά - και δωρεάν. Μόλις χθες Βρετανική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε ότι ψηφιοποίησε και κατέστησε προσβάσιμο στο Διαδίκτυο περισσότερο από το ένα τέταρτο των χιλίων περίπου τόμων από τις συλλογές της με ελληνικά χειρόγραφα. Οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης θεωρούν ότι αυτή η πρωτοβουλία του ιδρύματος θα δώσει άλλον αέρα σε ιστορικούς και μελετητές της Αγίας Γραφής καθώς και της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας. Δεν μπορούν όλοι οι μελετητές να έρχονται στο Λονδίνο και να παραμένουν για εβδομάδες και μήνες», τόνισε ο επιμελητής Σκοτ Μακέντρικ. Πολλά σπάνια βιβλία είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο (κυρίως μέσα από το τεράστιο πρόγραμμα ψηφιοποίησης Google Books), ωστόσο, τα αρχαία κείμενα είναι μια άλλη, και πολύ πιο σύνθετη, υπόθεση.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει πάντως ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα επιθετικά: μέσα στους στόχους της είναι να «ανεβάσει» σκίτσα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Κώδικα του Σινά (το παλαιότερο πλήρες αντίτυπο της Αγίας Γραφής που διασώζεται) και άλλα από τα διαμάντια της. Να πούμε, τέλος, ότι το πρόγραμμα αυτό της ψηφιοποίησης των ελληνικών χειρογράφων χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου