2/10/10

Από το ψυχιατρείο, διδάκτορας στο πανεπιστήµιο

Αναγορεύτηκε από το Αριστοτέλειο για την προσφορά του
Ηταν µόλις 27 ετών όταν του διαγνώστηκε παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ηβηφρένεια και χρειάστηκε να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό νοσοκοµείο. Σήµερα, 33 χρόνια µετά, είναι ο µόνος άνθρωπος παγκοσµίως που αναγορεύτηκε επίτιµος διδάκτωρ πανεπιστηµίου, παρότι πρώην τρόφιµος ψυχιατρικού ιδρύµατος.
Ο Γερµανός Πίτερ Λίµαν νοσηλεύτηκε σε νοσοκοµείο κοντά στη Στουτγάρδη, όπου πάλεψε για την ψυχική του υγεία και, αφού βγήκε νικητής από τη µάχη, αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν παρόµοια προβλήµατα. Για το ανθρωπιστικό και επιστηµονικό έργο του το Τµήµα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης τον αναγόρευσε χθες επίτιµο διδάκτορα.
Οπως περιγράφει στο βιβλίο του «Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρµακα», επί ένα χρόνο του χορηγούνταν κοκτέιλ ψυχοφαρµάκων που τον είχε µετατρέψει σε φυτό. Στη συνέχεια ωστόσο κατάφερε να συνεχίσει τις πανεπιστηµιακές σπουδές του, ενώ εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην)  Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής, προσφέροντας τις γνώσεις και την εµπειρία του.

«Ελπίζω ότι αυτό το πανεπιστήµιο, το οποίο τίµησε µε αυτό τον τρόπο την εµπειρία των χρηστών και επιζώντων της ψυχιατρικής θα αποτελέσει παράδειγµα για άλλα πανεπιστήµια, έτσι ώστε η φωνή των επιζώντων να ακουστεί και να υποστηριχθούν στον αγώνα τους για ανθρώπινα δικαιώµατα», ευχήθηκε στην οµιλία του ο κ. Λίµαν. Τόνισε επίσης πως δεδοµένου ότι το προσδόκιµο ζωής των ψυχιατρικών ασθενών έχει µειωθεί κατά τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, πιθανότατα εξαιτίας των καρδιαγγειακών διαταραχών και του διαβήτη που προκαλούνται από τα ψυχοτρόπα φάρµακα, είναι πλέον καιρός για αντίσταση σε διεθνές επίπεδο, συµπεριλαµβανοµένων των ακαδηµαϊκών κύκλων, κατά των απειλητικών διακρίσεων για τη ζωή των ψυχιατρικών ασθενών.
Ο Πίτερ Λίµαν γεννήθηκε το 1950 στο Καλ της Γερµανίας και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήµιο του Βερολίνου, από όπου αποφοίτησε το 1977 ως διπλωµατούχος κοινωνικός παιδαγωγός. Την ίδια χρονιά και αφού του έχει διαγνωστεί ψυχική πάθηση, οδηγήθηκε χωρίς τη θέλησή του ή δικαστική απόφαση σε δηµόσιο ψυχιατρείο. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισµού του, όπως περιγράφει, βίωσε µία σειρά από παραβιάσεις της σωµατικής του ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων του.
Αυτές οι προσωπικές εµπειρίες τον ώθησαν το 1979 σε επιστηµονικές και ανθρωπιστικές δράσεις κατά της ψυχιατρικής αυθαιρεσίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων ανθρώπων µε ψυχιατρική εµπειρία τόσο στη Γερµανία όσο και διεθνώς. Είναι από τους επικριτές του παραδοσιακού ψυχιατρικού µοντέλου και συνεχίζει αδιάλειπτα µέχρι σήµερα τη δράση του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων των ανθρώπων µε ψυχιατρική εµπειρία.
Ευρωπαϊκό Δίκτυο 
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής είναι µια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 από την Ολλανδία, προκειµένου να έλθουν σε επαφή οι σχετικές δοµές που λειτουργούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Στόχος είναι να ανταλλάσσονται απόψεις και εµπειρίες ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται στον προσωπικό και κοινωνικό αγώνα των µελών τους ενάντια στον αποκλεισµό, την άνιση µεταχείριση και τον στιγµατισµό των ανθρώπων µε ψυχικά νοσήµατα.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου